Hendrik de Vriesstipendium (Nederland)
Het Hendrik de Vriesstipendium is een prijs voor jong talent, die sinds 1986 wordt uitgereikt door de gemeente Groningen.
Het stipendium werd door de gemeente Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van de Groninger dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989). Het is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor professionele kunstenaars onder de 35 jaar. Zij dienen werkzaam te zijn in of vanuit de stad Groningen. De winnaars moeten het aan het stipendium verbonden geldbedrag besteden aan de productie van nieuw werk.
Naast het stipendium bestond van 1946 tot en met 2011 de Hendrik de Vriesprijs.

Het stipendium werd aanvankelijk eens in de twee jaar uitgereikt aan een jong talent, afwisselend op het gebied van literatuur en beeldende kunst. In 2001 is besloten om jaarlijks twee stipendia van zesduizend euro beschikbaar te stellen voor jonge kunstenaars op het brede vlak van de scheppende kunsten.
In 2006 bestond het stipendium twintig jaar en koos de gemeente Groningen ervoor om de twee stipendia, net als in 1986, afwisselend te richten op beeldende kunst en literatuur. Vanaf dat jaar is aan de literaire variant van het stipendium ook een uitgave van een boek door de Groningse Uitgeverij Passage verbonden.

De stipendia worden jaarlijks in december door de wethouder van cultuur van de gemeente Groningen uitgereikt tijdens het evenement Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen).

Op Literatuurplein vermelden we alleen de literatuur-winnaars.

Naar de overzichtspagina

Delen