Herman de Coninckprijs (België)
Naar Herman de Coninck, ‘de dichter met zijn lenige taal en intense zeggingskracht’, vernoemde prijs. In 2007 ingesteld naar aanleiding van diens tiende sterfdag. Met de prijs, waaraan een bedrag van 6.000 euro is verbonden, wordt de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar van een Vlaamse auteur bekroond. Een uitzondering wordt gemaakt voor buitenlandse auteurs die in het Nederlands schrijven en een bijzondere band met Vlaanderen hebben, bijvoorbeeld door er te wonen.

Naast de prijs voor de beste dichtbundel zijn er ook prijzen voor de beste debuutbundel, gedoteerd met een geldbedrag van 1.000 euro, en voor het beste gedicht. Dat wordt door het publiek gekozen. Op Gedichtendag wordt het als gratis poster verspreid in de deelnemende Vlaamse boekhandels.

De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be, met de steun van de Provincie Antwerpen, in samenwerking met Knack, Radio 1, Canvas, Kärcher en met de medewerking van Poëziecentrum, Jeugd en Poëzie, en de Arenberschouwburg.

Foto Herman de Coninck: Klaas Koppe.

Naar de overzichtspagina

Delen