Nederlandse Kinderjury (Nederland)
De in 1988 ingestelde Prijs van de Nederlandse Kinderjury heeft tot doel zoveel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot kritisch lezen. Van 1 februari tot omstreeks 1 juni stemmen kinderen van 6 tot en met 12 jaar op hun favoriete boeken (maximaal 5) die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen. Stemformulieren zijn verkrijgbaar in bibliotheken, boekwinkels en op basisscholen.

De jury kent 2 leeftijdscategorieën: 6 tot en met 9 jaar en 10 tot en met 12 jaar. Tot en met 1997 was er ook een categorie 13 tot en met 16 jaar. Die is in 1998 verzelfstandigd als de Prijs van de Jonge Jury. Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden. In 2001, toen Zaanstad de prijs sponsorde, werd de Hotze de Roos-prijs als extra prijs ingesteld.

ABN AMRO heeft zich in december 2005 als hoofdsponsor verbonden aan de Nederlandse Kinderjury. In 2011 is die sponsoring uitgebreid tot De Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek. De sponsoring door de bank leidde In 2006 tot de introductie van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. In de Senaat nemen 12 kinderen zitting, uit elke provincie één. De 12 Senaatsleden geven een gezicht aan de hele Kinderjury, schrijven het juryrapport en leggen uit wat ze van de boeken vinden. Ze moeten daarvoor - na de stemperiode - de boeken lezen waarop door kinderen tijdens de stemperiode het meest is gestemd. Elk kind dat tijdens de stemperiode op zijn of haar favoriete boek stemt, kan solliciteren naar een plek in de Senaat.

Naar de overzichtspagina

Delen