NS Publieksprijs (Nederland)
De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek was van 1987 tot en met 1991 een oeuvreprijs. Sinds 1992 wordt de prijs uitgereikt aan een boek dat tijdens de verkiezingsperiode door het Nederlandse volk is gekozen. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam veranderd in NS Publieksprijs. Van 1995 t/m 2000 werd de prijs gesteund door het dagblad Trouw. De naam was toen de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas. Het boek ontvangt de titel Boek van het Jaar.

De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (van 1 juli tot 1 juli). De titel moet voldoen aan de volgende criteria: hij dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, mag niet reeds eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs. De titel is geschreven voor volwassenen en de titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) - instructieboeken/how-to-boeken zijn dus uitgesloten van deelname. De titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,50. Je kunt stemmen op een van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar keuze dat aan dezelfde criteria voldoet.

Naar de overzichtspagina

Delen