Taalunie Toneelschrijfprijs (Wereld)
De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk. Voorwaarde is dat dit toneelstuk in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze prijs wil de Taalunie de opvoering van Nederlandstalig toneel en de Nederlandstalige toneelschrijfkunst stimuleren. Dit draagt bij aan een meer gemeenschappelijke taalcultuur.

De Taalunie Toneelschrijfprijs bestaat sinds 1987. Voor 1993 heette deze prijs de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs. Sinds 1993 is de uitreiking in handen van de Taalunie. Vanaf 2005 organiseert de Taalunie deze prijs samen met het Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

De prijsuitreiking vindt afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaats. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Ook auteurs van stukken voor het kinder- en jeugdtheater komen in aanmerking voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Sinds 2007 wordt de uitreiking van de prijs gecombineerd met de Taalunie Toneelschrijflezing.

Naar de overzichtspagina

Delen