AKO-Literatuurprijs 2005

Ga direct naar


Winnaar

 • Jan Siebelink - Knielen op een bed violen

  In Knielen op een bed violen keert Jan Siebelink terug naar de thematiek van zijn eerste proza: de beklemmende wereld van ‘kleine luyden’ onder de knoet van economische wetten en goddelijke voorbeschikking.
  Hans Sievez is ervan overtuigd dat hij één ogenblik in direct contact met God heeft gestaan. Op zoek naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij alle controle. De tegenstelling tussen de spirituele hysterie en de afstotelijke aantrekking door de colporterende broeders, tussen de verzaking van de wereld en de zinnelijke geuren en kleuren van de bloemen is fascinerend.
  Knielen op een bed violen is een hartverscheurende roman over godsdienstwaanzin en vaderlandsliefde.

  De jury:
  Hans Dijkstal (voorzitter)
  Jos Borré
  Johan De Haes
  Elsbeth Etty
  Christa Fontein
  Rob Schouten

Genomineerd

 • Patricia De Martelaere - Het onverwachte antwoord

  Rapport Patricia De Martelaere:
  Het onverwachte antwoord is een onconventionele liefdesroman, waarin het draait om hartstocht.
  Een aantal vrouwen raakt verstrikt in het web van schrijver en docent Godfried.
  Hij speelt spelletjes met zijn echtgenote Anna, zijn minnares Clara, zijn grote liefde Esther, ex-studente Marina, de manisch-depressieve Sybille en zijn vermeende dochter S.
  De Martelaere zelf speelt een geraffineerd spel met de taal.
  Ze doet een poging om enkele grote levensbeschouwelijke vraagstukken op te lossen, maar strooit ook met relativerende alledaagse observaties.
  Tien jaar heeft De Martelaere aan Het onverwachte antwoord gewerkt.
  Door de taalfilosofische aanpak en de gelaagde structuur is het een indrukwekkend boek geworden met een grote diepgang.

 • Arnon Grunberg - De joodse messias

  Rapport Arnon Grunberg:
  Arnon Grunberg slaat weer toe. In De joodse messias (ook uitgebracht onder de titel Grote Jiddische Roman) sneuvelen veel heilige huisjes. Hoofdpersoon Xavier Radek is een geassimileerde niet-joodse jongeman met een missie: gefascineerd door het jodendom besluit hij de joden (‘vijanden van het geluk’) te gaan troosten. Partner-in-crime is de jonge knappe Awromele, zoon van een rabbijn. Gezamenlijk begeven zij zich in een waanzinnig universum. Vanuit Basel trekken Xavier en Awromele via het Venetië van het Noorden door de woestijn naar Het Beloofde Land.
  Grunberg spaart niemand en laat de onzinnigheid zegevieren. Droog, consequent, absurdistisch en duivels. De joodse messias is een kwaadaardig boek waar hard om gelachen kan worden.

 • Wanda Reisel - Witte liefde

  Rapport Wanda Reisel:
  Verliefdheid, verslaving, vriendschap en jaloezie komen samen in Witte liefde. Een grote geheime liefde slaat toe op het paradijselijke Curaçao van de jaren vijftig. De verslavende passie dreigt de levens van een beeldhouwster en een journalist – beiden getrouwd – te ontwrichten. Pas aan het eind van haar leven durft de vrouw terug te denken aan haar grote, onmogelijke liefde, die al die tijd naar meer had gesmaakt. Begin en eind van het boek bestaan uit de monoloog van de dode Ro Muller, het vrolijkste lijk uit de moderne Nederlandse literatuur. Dood en liefde hebben hun volstrektheid gemeen, hun vernietiging en hun stilte. Het leven bestaat uit scherven.
  Witte liefde is een deels waargebeurde roman; Wanda Reisel heeft zich laten inspireren door het leven van haar moeder die op het omslag staat.

 • Frank Westerman - El Negro en ik

  Rapport Frank Westerman:
  'Tijdens een verblijf in Zuid-Afrika kwamen de gebroeders Verreaux (dierenopzetters van beroep) in 1831 op het onsmakelijke idee om een pas gestorven Bosjesman op te graven en voor het nageslacht te bewaren. De opgezette El Negro had een lange weg af te leggen voordat hij in 2000 herbegraven zou worden in Botswana.
  Frank Westerman stond als negentienjarige student in een Spaans museum oog in oog met El Negro. Twintig jaar daarna begint Westerman een zoektocht naar de geschiedenis van de met stro gevulde Afrikaan. De persoonlijke ervaringen van ontwikkelingswerker Westerman en de rake observaties van hedendaags racisme kleuren het verhaal. El Negro en ik beschrijft de fascinerende strijd van de schrijver tegen zijn eigen cynisme.

 • Tommy Wieringa - Joe Speedboot

  Rapport Tommy Wieringa:
  Joe Speedboot is een aanstekelijke ontwikkelingsroman over opgroeiende jongens in een kleine dorpsgemeenschap. Joe Speedboot (niet zijn echte naam) is een geheimzinnige en onverzettelijke nieuwkomer die de natuurlijke orde verstoort. Vriendschap wordt op de proef gesteld. Niemand kan aan zijn bestemming ontkomen. De verteller van het verhaal is Fransje, de jongste zoon van een slopersgeslacht. Fransje is overreden door een landbouwmachine, zit in een rolstoel en ontwikkelt een monsterlijke arm. De onrustige, heroïsche uitvinder Joe neemt Fransje ‘de Arm’ op sleeptouw.
  Wieringa beschrijft de boven zichzelf uitstijgende personages in een vindingrijke taal. Joe Speedboot is een overrompelend boek vol energie, humor en lef.

Longlist

Naar de overzichtspagina

Delen