Anna Blaman Prijs 2019

Ga direct naar


Winnaar

Rapport:
‘There was this varkentje from Holland,
and this varkentje had a dream.
He wanted to be a turnkampioen,
but zijn voetbalvarkentjesteam
said: What? That is for whatjes!
You slingert alleen maar wat rond,
and then do you zeker een badpakje aan
and then everyone kijkt naar je kont.””
“Ha ha ha ha ha ha ha,”
ze lachten long en breed.
But people,
ze knorden wel different
toen varken zijn oefening deed.’


Hoe meet je literaire kwaliteit? Dat was de eerste vraag waar de jury van de Anna Blaman Prijs 2019 een antwoord op moest zien te vinden. Heel wat mogelijke laureaten kwamen langs en werden uitgebreid besproken, van getalenteerde dichters en essayisten tot toneel- en romanschrijvers. En een jeugd- en kinderboekenschrijver: een auteur die al snel een buitencategorie vormde. Niet vanwege het genre, wel vanwege toon en stijl. Zo overtuigend, ontroerend en doordacht schrijven en het eruit laten zien alsof je het toevallig even uit je mouw hebt geschud: dat kan alleen een literair zwaargewicht. Edward van de Vendel, die vertaald werd in meer dan twintig landen en diverse Zilveren Griffels en Gouden Zoenen won, wist met zijn werk de jury moeiteloos te overtuigen. Je zult er maar in slagen om Obama aan het woord te laten over een varkentje uit Holland dat turnkampioen wil worden. Een vrolijke puber over hoe het is om kanker te hebben. Of een eerste liefde te beschrijven op zo’n manier dat iedereen weer weet: ja, zo voelde dat!

Maar de Anna Blaman Prijs is een Rotterdamse prijs. Het is dus onvermijdelijk dat de auteurs die in aanmerking komen óók bekeken worden in relatie tot de stad. Dat was de tweede vraag die de jury zichzelf moest stellen. Hoe zien we Rotterdam terug in dit werk? Hoe echoot de stad in hun schrijverschap? Daarbij mocht Rotterdam niet worden versmald tot Opgestroopte Mouwen Romantiek. Rotterdam is immers een wereldstad. Een plek voor doeners, denkers en dromers. Een stad waar verhalen uit de hele wereld naast elkaar bestaan, met elkaar botsen en verknoopt raken. Het is een stad waar alles voortdurend in beweging lijkt. Veelzijdig, humorvol en slagvaardig. Precies die energie zagen we terug in het oeuvre van Edward van de Vendel. Hij maakt naast zijn verhalende werk ook prentenboeken, is vertaler, schrijft liedjes, geeft les, jureert, is Songfestival-watcher én voetbalfan, en begeleidde tientallen jongeren bij het schrijven. Zijn platform ABCyourself is van grote waarde voor de ontwikkeling van nieuw talent. Er is dan ook geen twijfel mogelijk: met Edward van de Vendel koos de jury unaniem voor een auteur die de Rotterdamse aard volkomen recht doet.

Anna Blaman schreef in 1950, niet lang na het verschijnen van haar omstreden roman Eenzaam avontuur, dat zij vooraf niet veel had nagedacht over mogelijke kritiek. ‘Ik heb dit boek namelijk geschreven,’ lichtte ze toe, ‘uitgaande van de enige geesteshouding die een auteur, al schrijvende, naar mijn mening behoort te hebben. De buitenwereld bestond toen niet voor me, de publieke opinie van welke al- of niet-confessionele richting dan ook bestond evenmin voor me. Ik schreef maar voor één lezer, en die lezer was ikzelf.’ De jury vermoedt dat voor Edward van de Vendel in zekere zin hetzelfde geldt: hij werkt met leesbaar plezier en onmiskenbare eigenheid aan boeken die hij zelf als kind ongetwijfeld graag had willen lezen. Zo’n schrijver gun je iedereen, van jong tot oud. Rotterdam mag er trots op zijn.

En voor wie toch graag wil weten hoe het afliep, met dat varkentje: Hij won dus a golden medaille. Zijn dream came hartstikke true. So I say to you: Beste children, if varken het kan, why not you?

Namens de jury van de Anna Blaman Prijs 2019,

Peter van Heemst (juryvoorzitter)
Ester Naomi Perquin
Vinod Singh
Feline Streekstra
Yasmina Werlich

Naar de overzichtspagina

Delen