BookSpot Schaduwprijs 2018

Ga direct naar

Details:

De jury van de BookSpot Gouden Strop – onder leiding van Anniko van Santen – heeft op 2 mei de genomineerden voor de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs bekendgemaakt. De winnaars zijn bekendgemaakt op woensdag 6 juni.

De jury van De BookSpot Gouden Strop 2018 bestond uit: juryvoorzitter Anniko van Santen, Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen).

Uitreikingsrapport:

Inleiding
Kwantitatief gesproken was 2018 wat debuten betreft een mager jaar. De jury verbaasde zich over het geringe aantal boeken waarover men zich moest buigen en vroeg zich af of dat lag aan de inzendingsbereidheid van de uitgevers of aan het tanend enthousiasme van de thrillerschrijvers in spe. Van dat laatste geloven wij overigens niet veel.
Kwalitatief was het aanbod gelukkig heel wat rooskleuriger en de genomineerde schrijvers tonen alle drie binnen hun genre aan te beschikken over een hoopgevend talent. Stijlvast en secuur en zowel binnen plot als karakters boren de genomineerden meerdere lagen aan.

Winnaar BookSpot Schaduwprijs 2018
Drie boeken binnen drie verschillende genres die alle drie de prijs verdienen die uiteraard slechts kan worden toegekend aan één van hen.
De winnaar van de BookSpot Schaduwprijs 2018 is het boek dat geschreven is in een stijlvast en meeslepend proza. Waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt. Waarin de psychologie van de karakters fraai is getekend en de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z'n stoel houdt.
Over het spoor van Eva Keuris is een fijnzinnige psychologische roman, waarin een jonge journaliste wordt geconfronteerd met een vriendengroep die is veroordeeld voor de moord op een jongetje van tien. Ondanks dat er ogenschijnlijk niet veel gebeurt, wordt de spanning langzaam maar zeker opgebouwd in een sober maar doeltreffend proza.

Genomineerden BookSpot Schaduwprijs 2018
Een nieuw begin van Angelique Haak is een meer traditionele thriller die vanaf het eerste moment onder je huid gaat zitten. Op handige wijze wordt het verhaal vervlochten met flarden Griekse mythologie waardoor de moorden en de moordenaar een extra bizar tintje krijgen. Je leeft mee met het hoofdpersonage en wordt tot en met het verrassende einde in spanning gehouden.
In King Coke laat Dannis Kramers zien dat hij een aanwinst is voor het thrillergenre, een auteur die buiten de lijntjes durft te kleuren. Hij heeft in een brutale en harde stijl een actiethriller geschreven die ons in razend tempo meevoert van de Brabantse wietboeren naar de Zuid-Amerikaanse cocaïnemaffia. Kortom: een rauw geschreven rollercoaster.

Winnaar

Genomineerd

Naar de overzichtspagina

Delen