C. Buddingh-prijs 2018

Ga direct naar

Details:

De jury, bestaande uit Charlotte Van den Broeck, Jeroen Dera en Antoine de Kom, kreeg eenentwintig debuutbundels onder ogen.
'De inzendingen voor deze bijzondere 30ste editie getuigen van grote diversiteit en verregaande vernieuwing, een zoektocht naar engagement in talige vorm waarin de kracht van poëzie als ontwrichtend medium duidelijk wordt,' aldus de jury. 'Taalplezier moet het af en toe ontgelden in deze soms cerebrale identiteitspoëzie, die een duidelijke zoektocht naar het 'ik' vormt. Opvallend zijn de kleine uitgeverijen: zij hebben het voortouw genomen in het bewandelen van deze weg van vernieuwing en durven opvallende stemmen uit te geven.'

Met de woorden 'een wonderlijk ongeëvenaard geval, dat de jury vloeibaar maakt, morsend en gehoorzamend aan haar zwaartekracht', maakte juryvoorzitter Jeroen Dera donderdag 31 mei de winnende bundel bekend. Dat gebeurde tijdens De staat van de poëzie, een avond over de laatste ontwikkelingen in de Nederlandstalige poëzie op het 49e Poetry International Festival in Rotterdam. Fabius ontving 1.200 euro.


Winnaar

Rapport:
Habitus zindert. Het is moeilijk te zeggen wat het meest beklemt in deze bundel: het tropische eiland, het Nederlands waar de ik-figuur naartoe reist, of de categorieën die afkomst en bestemming projecteren op het lyrische ik. Fabias maakt deze beklemming voelbaar en tegelijkertijd gooit ze geijkte opposities als ‘wit’-‘zwart’, ‘man’-‘vrouw’, ‘ik’-‘ander’ open door ingenieus gebruik te maken van een cameramatige, maar uitgesproken lyrische stem die alle perspectieven opentrekt en het niet schuwt om zichzelf en de ander op het spel te zetten. Even kenmerkend als memorabel zijn daarbij de rauwe uithaal en de donker-humoristische toon. Fabias slaat ons herhaaldelijk, snijdt het beest open, durft te grossieren in ‘negers’ die obsolete witte afgietsels zijn. Deze poëzie is vlezig, goddelijk vunzig soms – en breekt de Hollandse dichtkunst weergaloos open, rekent af met het veilige vers.
 • Radna Fabias - Habitus

  Details:
  "ik krijg / vijf trucs om gokkasten te laten betalen / een simpele manier om geld te maken / acht manieren om de man thuis te houden waaronder / vier brouwsels voor een strakkere kut" - 'De taal houdt onder schot in Habitus. Met overdonderende kracht sleurt Fabias de lezer mee in een broeierig tussengebied. Een subversieve stem die afkomst, bestemming, lichaam en perspectief te lijf gaat en daarbij zichzelf en de ander niet spaart,' schrijft de jury. Radna Fabias is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen. Zij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende.

Genomineerd

 • Dean Bowen - Bokman

  Details:
  "een lichaam dat / het tussenin balanceert niet in staat aan de politiek van het bestaan / te ontsnappen" - 'In Bokman wordt het tussenin in een eruptie van registers aanschouwelijk gemaakt. Het levert een lang nazinderende bundel op, die een zeer originele, weerbarstig nieuwe stem vertolkt,' zo oordeelt de jury. Dean Bowen is dichter, performer en psychonaut. Hij publiceerde op de online platforms SampleKanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij de diverse woordkunstpodia in Nederland en België.
 • Elisabeth Tonnard - Voor het ideaal, lees de schaal

  Details:
  "Ik vaar. Ik vaar. / Alsmaar vaar ik voort." - 'Zo is ook de leeservaring bij deze gedichten. Deze kunstzinnige en conceptuele bundel is een reis langs landschappen en straten, langs kleuren en coniferen, maar vooral langs een taal die je keer op keer wilt herbeleven,' aldus de jury. Elisabeth Tonnard is werkzaam op het terrein van poëzie, fotografie en kunstenaarsboeken. In 2003 gaf ze in eigen beheer Let us go then, you and I uit, gedichten getipp-exed uit een gedicht van T.S. Eliot. Sindsdien maakte ze zo'n veertig kunstenaarsboeken, variërend van een boek dat geheel onzichtbaar is tot een boek dat een draagbaar zwembad vormt.
 • Arno Van Vlierberghe - Vloekschrift

  Details:
  "Wie komt in opstand en tegen wat? Een Arno kwam opnieuw met lege handen op de thuisplek toe." - 'Niets is minder waar. Hier hamert een ontegensprekelijke poëzie en dwingt ons tot het besef van wat in groots verzet al doordrenkend dichten is,' aldus de jury. Arno Van Vlierberghe is dichter. Hij leeft, woont en werkt in Gent. Zijn werk verscheen onder andere in Het Liegend Konijn, nY, Deus Ex Machina, DW B en op Hard//hoofd, Cabaret Wittgenstein en Samplekanon.

Naar de overzichtspagina

Delen