Jan Wolkers Prijs 2018

Ga direct naar

Details:

Op 22 juli werd tijdens het radioprogramma Vroege Vogels de longlist van 19 titels bekendgemaakt. Er werden ruim 100 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2017 en 1 juni 2018: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. In september wordt de shortlist bekendgemaakt.
Op 16 september zijn de vijf nominaties bekendgemaakt.
De uiteindelijke winnaar werd bekend gemaakt op zondag 21 oktober, in een speciale uitzending van Vroege Vogels.
De jury bestond uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Rapport:

De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan het thema van de Boekenweek 2018. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het voordeel was een zeer rijke oogst, het nadeel voor de jury is dat er veel moois buiten de boot moest vallen. We hadden met gemak een shortlist van wel tien boeken kunnen maken. Maar dat is luxeleed. Met deze shortlist hebben we het neusje van de zalm te pakken in de Nederlandse natuurschrijverij’, aldus de jury.


Winnaar

Rapport:
De jury heeft gekozen voor de verrassing, waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft

Genomineerd

Longlist

Naar de overzichtspagina

Delen