P.C. Hooft-prijs 1987 (proza)

Winnaar

 • Hugo Brandt Corstius

  Jury

  In het juryrapport wordt Brandt Corstius een “grootmeester” genoemd in het poneren van onhoudbare stellingen. Hij wordt geprezen om zijn scherpzinnigheid. “Niet het minst verdienstelijke aspect van Brandt Corstius´ beschouwend proza (...) is de lucide stijl. Ondanks de verschillen die er bestaan tussen bijvoorbeeld de stukken van drs. G. van Buren en Stoker in stilistisch opzicht – “zij” schrijft wat archaïserend/plechtstatig, “hij” recht-voor-z´n-raap – geldt voor alle dat ze in een loupezuiver, helder en vaak bijzonder vermakelijk Nederlands zijn geschreven. Hugo Brandt Corstius heeft onze taal verrijkt met nieuwe woorden en uitdrukkingen en onze literatuur met vele bundels glanzend proza.”
  De volledige tekst van het juryrapport is te vinden in Aad Meinderts, P.C. Hooft-prijs/Theo Thijssen-prijs (Den Haag, 1993). De prijs werd toegekend door het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs, zonder dat er een jury aan te pas kwam.

  In het bestuur zaten: Arie van den Berg
  S. Dresden
  Rudolf Geel
  Rudi van der Paardt
  Hugo Verdaasdonk
  Joost de Wit
  Peter van Zonneveld
  Aad Meinderts (ambtelijk secretaris)

  Details:
  Hugo Brandt Corstius kreeg in 1988 de P.C. Hooft-prijs 1987 voor beschouwend proza, zonder voorafgaand advies van een jury. De prijs werd uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag . Daar sprak laureaat Hugo Brandt Cortius een dankwoord.

Naar de overzichtspagina

Delen