Penselen 2012

Details:

De Penseeljury 2012, bestond uit:
Annemies Broekgaarden (voorzitter)
Karen Bertrams
Jolanda Klaassen
Clementine VroolandRapport:

De Penseeljury 2012 heeft de volgende boeken voorgedragen voor bekroning. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft deze voordracht overgenomen.

GOUDEN PENSEEL:
Sieb Posthuma - Een vijver vol inkt - Em. Querido’s Uitgeverij

GULDEN PALET:
Kitty Crowther - Kleine Man en God - Uitgeverij De Eenhoorn

ZILVEREN PENSELEN:
Karina Schaapman & Ton Brouwer - Het Muizenhuis - Sam &Julia - Uitgeverij Rubinstein

VLAG EN WIMPELS:
Annemarie van Haeringen - Papa, hoor je me? - Uitgeverij Leopold

- Wouter van Reek - Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan - Uitgeverij Leopold

- Dorine de Vos - Juffrouw van Zanten en de zeven rovers - Uitgeverij Lemniscaat

INLEIDING:
Dit jaar heeft de Penseeljury 135 inzendingen beoordeeld. Allemaal Nederlandstalige boeken of in het Nederlands vertaalde boeken die in Nederland zijn uitgegeven. Voor het eerst kende de jury niet alleen een Gouden en Zilveren Penseel toe en drie eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpel, maar ook een Gulden Palet. Vanaf 2012 kan er jaarlijks een Zilveren en Gulden Palet worden toegekend aan in het Nederlands vertaalde kinderboeken met illustraties van buitenlandse illustratoren, uitgegeven door een erkende Nederlandse of Vlaamse uitgever.

Net als voorgaande jaren heeft de jury veel kinderboeken beoordeeld die niet zonder steun van de Mondriaan Stichting, het Davidsfonds, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst hadden bestaan. Het stimuleren van makers van goede kinderboeken is zinvol. Hoogwaardige kinderboekillustraties helpen kinderen in de ontwikkeling van smaak en gevoel voor schoonheid en kwaliteit.

De Penseeljury is enthousiast over de diversiteit en de hoge kwaliteit van de illustraties in de beoordeelde boeken van dit jaar. Veel producties zijn een lust voor het oog en het was een ingewikkelde klus om tot de definitieve selectie te komen. De jury trof de hoge kwaliteit met name aan onder de Nederlandse illustratoren en heeft daarom dit jaar slechts een Zilveren Palet toegekend. Wel had de jury dit jaar graag meer Vlag en Wimpels toegekend.

Bijzonder is dat, mede op voordracht van de Griffeljury , voor het eerst sinds twaalf jaar de Boekensleutel zal worden toegekend. Deze prijs wordt uitgereikt aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt. Dit kan betrekking hebben op het genre, de techniek, de vormgeving, de inhoud of op een combinatie hiervan. Zowel een oorspronkelijk Nederlandse uitgave, als een vertaalde uitgave kan in aanmerking komen.

Sinds 1979 is de Boekensleutel zeven keer toegekend, voor het laatst in 2000 aan Je gelooft je ogen niet van Joan Steiner.


Gouden Penseel

 • Sieb Posthuma - Een vijver vol inkt

  Unaniem was de jury in de toekenning van het Gouden Penseel. Wie in staat is om ons cultureel erfgoed, dat inmiddels in de genen zit van vele generaties Nederlanders, opnieuw met zoveel verbeeldingskracht, kleur en humor op een eigentijdse manier te illustreren en zo van de pagina af te laten spetteren, verdient goud!

  Dit boek is een illustratieve ode aan de poëzie van Annie M.G. Schmidt. Op de prachtige ruime pagina’s wisselen kleurenlandschappen elkaar af met daarin de herkenbare, tijdloze maar zeer karakteristieke figuren van Sieb Posthuma.

  Ze passen weergaloos goed bij de teksten van onze bekendste kinderboekenschrijfster. Iedere pagina, elk gedicht kenmerkt zich door een eigen humoristische tekening. De sobere, duistere en indringende cover en zwart-witte schutbladen en begin- en eindpagina’s ontsluiten een kleurenfeest vol mystiek en absurdisme.

  Wie wil er niet wonen in de ‘eikeboom’ van de tante en oom in Laren? Of de fee met sproeten begroeten? Of zitten naast tante To met het hert op de sofa of het huis bezoeken van mevrouw van Gelder met de beren in de kelder?

  Een feest van een boek dat je blijft doorbladeren. En waarin je telkens weer nieuwe verrassende details kunt ontdekken.

  Een zeer verdiende Gouden Penseel voor Sieb Posthuma.Zilveren Penseel

 • Karina Schaapman - Het Muizenhuis

  Rapport Karina Schaapman:
  Een klassieker als Het muizenboek van Clinge Doorenbos inspireerde Karina Schaapman in 2008 om verhalen voor kinderen te verbeelden. Het was in haar jeugd haar enige boek en zo bouwde Karina jarenlang aan haar persoonlijke Muizenhuis van papier-maché en kartonnen dozen, met originele stofjes uit de jaren ’60 en ’70 en allerhande materialen. De aandacht voor details is verbluffend.

  De grijze stoeptegels, de stapels kranten, de keuken met een mand broodjes, de bananendozen – dit alles in miniatuur. De wiegjes met muizenbaby ’s en Sam met een pak Huggies ontroeren.

  De sfeer van het huis is ongelooflijk knus en authentiek en door de volheid van de kamers een waar kijkparadijs waardoor verhalen als vanzelf in je hoofd opkomen. Dankzij de knappe fotografie van Ton Bouwer, een ware meester in belichting, is iedere pagina van het boek een verhaal waarbij woorden eigenlijk niet nodig zijn om de avonturen van Sam en Julia, hoofdrolspelers in het Muizenhuis, te beleven.
  Zo krachtig, sfeervol en dichtbij zijn de beelden. Er valt veel te ontdekken dankzij de knappe composities, de kadrering en positionering van de figuurtjes.

  He t Muizenhuis is een sterk samenspel tussen handwerk en fotografie en een uitdagend resultaat van een zinnenprikkelend driedimensionaal kunstwerk.Vlag en Wimpel

Naar de overzichtspagina

Delen