Het thema van de Boekenweek 2018 is Natuur- Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay

Gepubliceerd: 13-05-2017

Gisteren maakte het CPNB- de organisator van de Boekenweek- bekend dat het thema van de Boekenweek volgend jaar Natuur is. Jan Terlouw, schrijver, politicus en natuurkundige schrijft het Boekenweekessay 2018.

Jan Terlouw
Terlouw: “Ik ben vereerd met deze bijzondere taak. De natuur, daar horen we bij, daar dragen we mede verantwoordelijkheid voor, die moet in al zijn rijkdom worden bewaard voor hen die na ons komen. Een breed toegankelijk essay kan daarbij helpen. Ik waardeer het zeer dat de CPNB de mogelijkheid daarvoor opent en ik ga proberen daar optimaal gebruik van te maken.” Onlangs werd bekendgemaakt dat Griet Op de Beeck het Boekenweekgeschenk gaat schrijven.

Klimaat
Jan Terlouw (1931) werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan. Tijdens zijn rijke politieke carrière was hij ook zeer succesvol als jeugdboekenschrijver (Lemniscaat). Hij schreef onder andere de klassiekers Koning van Katoren, Oorlogswinter en Briefgeheim. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag verschenen eind 2016 twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. Terlouw hield hierbij een hartstochtelijk pleidooi in De Wereld Draait Door, dat miljoenen keren bekeken is en door jong en oud is omarmd.

En toch is alles wat we doen natuur
Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: 'en toch is alles wat we doen natuur', deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. De interpretatie van het thema is dan ook zeer ruim. Gedacht wordt aan boeken met als thema de overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verzetten zoals Grip (Stephan Enter), Nooit meer slapen (W.F.Th. Hermans). Maar ook valt te denken aan ‘klimaatromans; zoals Solar (Ian McEwan) en Smeltend ijs (Ilja Trojanow of boeken waarin typische Hollandse landschappen een literaire hoofdrol spelen zoals Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker).

Literaire dierentuin
En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”. Daar zullen volgend jaar in de Boekenweek de boekhandel en bibliotheek bij komen.

De 83ste Boekenweek zal plaatvinden van van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018.

Bron: persbericht CPNB