De engelenmaker van Stefan Brijs wordt verfilmd

Gepubliceerd: 17-06-2006

De roman De engelenmaker van Stefan Brijs, een uitgave van Atlas, wordt verfilmd. De rechten zijn aangekocht door productiemaatschappij Prime Time die in 1987 werd opgericht door Antonio Lombardo, momenteel vice-president van de Vlaamse Filmproducenten Bond. Voor Antonia, een co-productie met Nederland en het Verenigd Koninkrijk, kreeg hij in 1986 de Oscar voor de beste buitenlandse film. Regisseur wordt de Vlaming Rudi Van den Bossche (rechts op de foto met de schrijver). Hij maakte voor Lombardo al eerder films voor bioscoop en televisie, onder meer Olivetti 82, naar het boek van Eriek Verpale.

De engelenmaker, over een arts die met een jonge drieling terugkeert naar zijn geboortedorp in Duitstalig België, is een van de meest opgemerkte romans van het afgelopen jaar. Voor velen was hij vorige maand de grote favoriet bij de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs. Brijs kreeg wel de Gouden Uil Prijs van de Lezer. In negen maanden zijn al negen drukken verschenen.

De roman is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Nadat de vertaalrechten al waren verkocht aan Engeland, Duitsland, Griekenland en Italië, heeft Penguin nu de rechten aangekocht voor de Verenigde Staten. Kathryn Court, president van Penguin Books USA, noemt De engelenmaker ‘een boek dat je blijft achtervolgen. Ik denk dat het thema wetenschap versus religie, met onder meer het concept van klonen, precies op het juiste moment komt en ik ben ervan overtuigd dat een buitengewone roman als deze veel lezers zal vinden in Amerika.’

Tekst en copyright: Jef van Gool \ Literatuurplein