Max Havelaar ook na 155 jaar een actuele roman

Gepubliceerd: 18-02-2015

Max Havelaar of de Koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy van Multatuli is een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis, aldus Annemarie Kets-Vree, editeur bij het Huygens ING. Tegelijk is het een heel modern, bijna postmodern boek, ook al verscheen het nu 155 jaar geleden. In 1992 bezorgde zij er een historisch-kritische uitgave van in twee delen, gebaseerd op de laatste tijdens het leven van Multatuli verschenen druk. Het eerste deel bevat de roman en het tweede het notenapparaat en het commentaar.

Publieksuitgave
Zo’n wetenschappelijke editie is bestemd voor een klein publiek. Omdat de roman een veel breder, ook jong publiek blijft aanspreken, heeft zij in 1998 op basis van de tweedelige editie een publieksuitgave gemaakt die in een veel ruimere oplage werd uitgebracht in de reeks Nederlandse Klassieken van Bert Bakker. Gisteren is van deze populair-wetenschappelijke editie de vijfde druk verschenen.

Actuele betekenis
Naar aanleiding daarvan heeft het Huygens ING een kort filmpje op de website geplaatst, dat ook hieronder is te zien. Klaartje Groot, conservator ven het Multatuli Huis, en Annemarie Kets-Vree gaan daarin in op de actuele betekenis van de roman in onze huidige maatschappij.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein


Max Havelaar promo from Huygens ING on Vimeo.