Boekenweek 2019

Gepubliceerd: 15-03-2019

Boekenweek van 23 t/m 31 maart 2019
Vrijdag 22 maart start de 84ste editie van de Boekenweek met het Boekenbal. Dat zal wel weer wat gekrakeel opleveren, maar vast niet zoveel als al eerder de keuze van het thema: 'De moeder de vrouw', naar het gedicht van Martinus Nijhoff - en dat nog wel in combinatie met de keuze voor twee mannelijke auteurs (Murat Isik en Jan Siebelink) voor zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay! Er barstte een publieke discussie los, en er verscheen zelfs een petitie in NRC en De Morgen van schrijvers en mensen uit het boekenvak.

Intussen is het stof neergedaald en lijkt het thema boeiend genoeg om een hele reeks boeken uit te brengen en tal van activiteiten te organiseren. Zo tipte Literatuurplein al enkele boeken met betrekking tot het thema:
Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa
Dorst van Esther Gerritsen
Blindganger van Michael Ondaatje
Wie er meer zoekt kan natuurlijk terecht bij het trefwoord 'moeder'.
En vergeet ook niet de ontelbare gedichten die over dit onderwerp zijn geschreven. Met een simpele zoekactie op Internet zult u er duizenden vinden.

Wat valt er te verwachten?
De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 23 maart tot en met zondag 31 maart 2019.
Het Boekenweekgeschenk ontvangt u bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken in de boekhandel. Ook het Boekenweekessay is daar verkrijgbaar voor € 3,75.
Op 31 maart, de laatste zondag van de Boekenweek, kunnen reizigers traditiegetrouw op het vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein reizen.

Activiteiten in het hele land
Zoals elk jaar worden ook nu weer tal van activiteiten georganiseerd in cultuurcentra en bibliotheken in het hele land.
Jan Siebelink, de schrijver van het Boekenweekgeschenk Jas van belofte gaat van 23 t/m 31 maart voor lezingen en signeersessies op tournee langs boekhandels en bibliotheken in Nederland.
Gedurende die week kunt u ook Murat Isik, schrijver van het Boekenweekessay Mijn moeders strijd ontmoeten tijdens zijn lezingen en signeersessies.

Als u liever eens wat vrouwen wilt horen over hun relatie met hun moeder, dan kunt gaan luisteren naar het groepje schrijfsters dat met elkaar in gesprek gaat over het moederschap in de moderne wereld. Zij legden hun ideeën daarover al neer in Ik, moeder (red. Eva Kelder en Annemarie de Gee) – een verhalenbundel als literaire ode aan de moeder, de vrouw, de schrijfster. Zij trekken vanaf 19 maart langs boekhandels o.a. in Leiden, Oosterbeek, Castricum en Haarlem.

En uw bibliotheek?
Het loont zeker de moeite om eens te kijken naar de website van de bibliotheek in uw woonplaats. Grote kans dat u ook daar tijdens de Boekenweek een auteur kunt ontmoeten die er blijk van heeft gegeven wel raad te weten met dit thema. Zowel zonen als dochters laten zich immers uit over hun moeder en vergeet vooral de moeders zelf niet!

Enkele voorbeelden
In o.a. de bibliotheek van Emmen kunt u gaan luisteren naar Lidewijde Paris. Zij maakte speciaal voor de Boekenweek de lezing: Hoe lees ik moeders & vrouwen in de literatuur?
In bibliotheek Zeist spreekt Hugo Borst, een schrijver die vorig jaar heel wat stof deed opwaaien toen hij in de bres sprong voor zijn oude moeder en daarmee voor alle oude mensen in Nederland, met zijn boeken Ma en Ach moedertje.
Joke van Leeuwen treedt op in de bibliotheken van o.a. Rotterdam, Weert en Eersel.
Tommy Wieringa spreekt in Bladel over zijn nieuwste boek Dit is mijn moeder.
In Den Helder houdt Rosita Steenbeek een lezing over haar boek Rose, waarin zij het leven van haar grootmoeder beschrijft.

En heel verrassend: Bibliotheek Oirschot heeft geen schrijfster, maar enkele verhalenvertelsters uitgenodigd. Iedereen kan komen luisteren naar de verhalen van onder andere de 89-jarige Trees van de Ven, moeder van acht kinderen, oma van 18 kleinkinderen.
En zo voort en zo verder.

Alleen voor leden?
Let wel: zowel leden als niet-leden kunnen terecht bij dit soort bijeenkomsten. Toegangskaartjes zijn over het algemeen heel redelijk geprijsd. Voor meer informatie over allerlei activiteiten: Boekenweek en vooral dus de website van uw eigen bibliotheek!