Boekenweekessay 2011 door Erik Kessels en Christine Otten

Gepubliceerd: 27-10-2010

Reclamemaker en kunstenaar Erik Kessels en auteur Christine Otten maken gezamenlijk het Boekenweekessay 2011. In het kader van het motto van de Boekenweek, GESCHREVEN PORTRETTEN, komen zij met een fictief fotoverhaal, getiteld Good Luck. Het is gebaseerd op een gevonden fotoalbum van twee onbekende geliefden. Otten en Kessels creëren een nieuw leven voor de twee personages: Betty en Pierre Vincent. Het essay houdt niet op bij beeld en tekst: speciaal voor het Boekenweekessay wordt het gelijknamige parfum Good Luck ontworpen. Een wereldprimeur: een boek in taal, beeld én geur. Het Boekenweekessay is tijdens de 76ste Boekenweek, van woensdag 16 tot en met zaterdag 26 maart 2011, in de boekhandel te verkrijgen voor 6 euro.

Lezen, bekijken en ruiken
Kessels selecteert foto’s uit anonieme fotoalbums die Otten inspireren tot het fictieve levensverhaal van Betty en Pierre Vincent. Good Luck wordt het verhaal van een dochter, Claire, die op zoek gaat naar haar biologische moeder. Geïnspireerd op het fotoalbum wordt het liefdesleven van haar moeder door Claire - en Kessels & Otten - gereconstrueerd. Zo wisselen het echte leven en fantasie elkaar subtiel af. Het Boekenweekessay 2011 zal men kunnen lezen, bekijken en ruiken: tête, cœur et fond! De literatuur kent beroemde boeken en passages geïnspireerd door geur, zoals Het parfum van Patrick Süskind en À la recherche du temps perdu van Marcel Proust. Anno 2010 inspireert het Boekenweekessay 2011 tot een nieuw parfum.

Werkelijkheid en fictie
Erik Kessels (1966), creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer, vindt naast zijn werk als reclamemaker veel inspiratie in amateurfotografie. Hij heeft diverse boeken, onder andere In Almost Every Picture, over het thema uitgegeven, is medesamensteller van het fototijdschrift Useful Photography en treedt op als curator van fototentoonstellingen, recent bij het New York Photo Festival. Christine Otten debuteerde in 1995 met de roman Blauw metaal. Met haar grote roman De laatste dichters (2004), een epos gebaseerd op de levens van Afro-Amerikaanse dichters uit de Black Powertijd, brak ze door naar een groot publiek. Het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en is bewerkt tot een theatervoorstelling die dit jaar door theatergroep MC op de planken werd gebracht. Haar meest recente roman is In wonderland. Uit al haar werk blijkt Ottens fascinatie voor het spel tussen werkelijkheid en fictie.

Bron: persbericht CPNB
Foto: Merlijn Doomernik