Christiaan Weijts wint Anton Wachterprijs

Gepubliceerd: 24-10-2006

De Anton Wachterprijs voor het beste debuut van de afgelopen twee jaar gaat naar Christiaan Weijts voor zijn roman Art.285b, een uitgave van De Arbeiderspers. De prijs, bestaande uit een replica van het Anton Wachterbeeld op de Voorstraat te Harlingen en een geldbedrag, wordt op 4 november in de geboorteplaats van Simon Vestdijk uitgereikt. Dan wordt ook het juryrapport openbaar gemaakt.

In Art.285b, tevens genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, wordt een pianoleraar door een studente aan een dansopleiding aangeklaagd vanwege stalking, artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht. Aan de vooravond van het proces reconstrueert hij de voorbije paar jaar. Niet alleen was hij in de ban van deze Victoria die in haar vrije tijd stripteasedanseres was, maar ook had hij een relatie met een Italiaanse leerlinge, met wie hij zich toelegde op de sonates van Domenico Scarlatti. Weijts publiceerde eerder Sluitingstijd (2003), een bundeling van zijn columns in het Leidse universiteitsblad Mare.

In haar nominatierapport prees de jury (voorzitter Jo Huizinga en de leden Martin Ros, Maarten ’t Hart en W.A.M. de Moor) Art.285b als ‘een magnifieke evocatie van de onmacht van een jongeman die zich verslingert aan een fotomodel dat de regie van deze raadselachtige relatie strak in de hand weet te houden. Datgene wat Vestdijk vrouwendienst noemde, krijgt hier een dimensie erbij... In fraai proza waarin de schrijver soms op de tast taal zoekt om deze mannelijke afhankelijkheid te verwoorden, wordt een nieuwe wereld geschetst waarin de vrouw haast vanzelfsprekend alle macht naar zich toetrekt.’

Naast Weijts waren ook Gerbrand Bakker (met Boven is het stil), Anneloes Timmerije (met Zwartzuur), Pieter Toussaint (met De brief), Aleid Truijens (met Geen nacht zonder) en Arthur Umbgrove (met Midden op de weg, zo hard mogelijk) genomineerd. Eerdere winnaars waren onder anderen Frans Kellendonk (in 1977, het jaar dat de prijs werd ingesteld), Patrizio Canaponi, Tessa de Loo, Arnon Grunberg & Marek van der Jagt, Ilja Leonard Pfeijffer en Arjan Visser.

Tekst en copyright: Jef van Gool \ Literatuurplein