Christiaan Weijts wint BNG Literatuurprijs

Gepubliceerd: 07-02-2013

In de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam is vandaag de BNG Literatuurprijs 2012 uitgereikt aan Christiaan Weijts voor zijn roman Euforie, een uitgave van De Arbeiderspers. Aan de prijs, bedoeld om nog niet doorgebroken jonge auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven, is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

Nog niet doorgebroken
In aanmerking komen Nederlandstalige auteurs die zijn geboren in 1972 of later, die twee of meer literaire prozawerken hebben gepubliceerd en die nog niet zijn doorgebroken, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie - voor de editie 2012 - in 2012 een nieuw boek is verschenen. De jury (voorzitter Marja van der Tas en de leden Han Ceelen, Daniëlle Serdijn, Jeroen Vullings en Ward Wijndelts) had voor deze editie slechts vier auteurs genomineerd.

De tanden laten zien
Volgens haar was 2012 in literair opzicht een tam jaar. Er verschenen niet alleen minder romans van jonge schrijvers (het aantal inzendingen voor de prijs was met 30% gedaald), maar ook ‘inhoudelijk gezien maakte de opbrengst een voorzichtige en gedweeë indruk’. Daarom had de jury ervoor gekozen auteurs te nomineren ‘die laten zien dat zij iets te vertellen hebben over de tijd waarin we leven. Hun werk prikkelt, zindert, gromt en laat zo nu en dan de tanden zien.’

Maatschappelijke daadkracht
Het bekroonde Euforie typeert zij als ‘een roman over de maatschappelijke daadkracht van een doodverwende generatie die opgroeide in grenzeloze welvaart’. Het is het verhaal van een architect die meedingt naar het verwezenlijken van een monument voor de gevallenen bij een terroristische aanslag in Den Haag, waarbij hij te maken krijgt met zowel professionele integriteit als inhalig opportunisme. De andere genomineerden voor de prijs waren Auke Hulst met Kinderen van het ruige land, Joost Vandecasteele met Massa en Annelies Verbeke met Veronderstellingen. De eerdere winnaars waren Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Portretten op Cultura
Zaterdag a.s. om 20:30 uur zendt Cultura24 de portretten van de vier genomineerden uit, die de afgelopen dagen met grote regelmaat op het themakanaal zijn uitgezonden. Ook morgen zijn ze nog te zien. Voorafgaand aan de uitzending van zaterdag uur spreekt Jeroen Vullings, jurylid en criticus van Vrij Nederland, over de kanshebbers en over het door de jury geconstateerde gebrek aan lef van schrijvers en uitgevers.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein