Constantijn Huygens-prijs naar Joke van Leeuwen

Gepubliceerd: 24-09-2012

De Jan Campert-Stichting, die al meer dan zestig jaar de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag beheert, heeft de Constantijn Huygens-prijs 2012 toegekend aan Joke van Leeuwen voor haar gehele oeuvre. De feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden in januari 2013 in Den Haag. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Bijzonder veelzijdig
Joke van Leeuwen is een bijzonder veelzijdige kunstenaar die een groot oeuvre op haar naam heeft staan. Naast tientallen kinder- en jeugdboeken, poëziebundels en romans, maakte ze ook de bijzondere en geestige illustraties die een onlosmakelijk deel van haar werk vormen. Of ze nu voor kinderen of volwassenen schrijft of tekent: een Joke van Leeuwen is door de zeer eigen stijl direct herkenbaar als een Joke van Leeuwen.

Verrassend speels
Haar werk is onconventioneel en verrassend speels. Ze schrijft over innemende wezens, kinderen en volwassenen die hun eigen eigenzinnige gang proberen te gaan. Tedere anarchie is haar handelsmerk. Ze houdt van taal en elk boek getuigt van de tover van 26 letters. Vooral in haar werk voor kinderen, maar ook in dat voor volwassenen gaan woord en beeld een vrolijk gevecht aan, of vallen in elkaars armen.

Overige toekenningen
Van de jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts maakten deel uit Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen, Lut Missinne en Carl De Strycker. Later dit jaar worden de toekenningen van de overige prijzen van de Jan Campert-Stichting bekendgemaakt: de F. Bordewijk-, de J. Greshoff- en de Jan Campert-prijs, respektievelijk voor verhalend proza, beschouwend proza en voor poëzie.

Bron: persbericht Jan Campert StichtingReactie van Joke van Leeuwen op de toekenning in het Radio 1 Journaal, 25 september 2012