De heilige Rita dubbel bekroond

Gepubliceerd: 09-11-2018

Donderdag werd bekend dat Tommy Wieringa voor De heilige Rita zowel de BookSpot Literatuurprijs als de BookSpot Lezersprijs 2018 heeft gewonnen.

's Middags werd in het televisieprogramma Vijf Uur Live bekendgemaakt dat het publiek de BookSpot Lezersprijs aan De heilige Rita heeft toegekend. 's Avonds volgde tijdens RTL Late Night de bekendmaking van de BookSpot Literatuurprijs, toegekend door een jury.
Tommy Wieringa incasseerde in een klap € 60.000.

De jury, geheel bestaand uit literair recensenten: "in alle opzichten een klassieke roman van een meesterverteller, die weet te verrassen en bekoren, te inspireren en ontroeren". Tommy Wieringa: "Ik wil de prijs opdragen aan de heilige Rita en alle hopeloze gevallen die ze beschermt."

Wieringa werd in de loop der jaren veelvuldig genomineerd voor verschillende titels en won een keer eerder een grote literaire prijs; de Libris Literatuurprijs voor Dit zijn de namen.
De heilige Rita - het verhaal van een vader en een zoon in het oosten van Nederland - stond op verschillende shortlists, o.a. van de Libris Literatuurprijs, en is nog in de race voor de NS Publieksprijs (bekendmaking 21 november).