Debuut Gerbrand Bakker wederom bekroond

Gepubliceerd: 27-11-2006

In totaal waren 71 boeken ingezonden voor de DebutantenPrijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige prozadebuut. Die werd dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd door de Stichting Perspektief Dordrecht. Van die 71, verschenen in de periode van 1 april 2005 tot en met 31 maart 2006, vielen er om verschillende redenen zes af, onder meer omdat ze geen debuut bleken te zijn. Uit de overblijvende titels selecteerde een nominatiejury, bestaande uit voorzitter Casper Markesteijn en de leden Marijke Arijs, Jan Eijkelboom, Brigitte Raskin en Pauline Slot, er vijf.

Die vijf waren Boven is het stil van Gerbrand Bakker (Cossee), Zwartzuur van Anneloes Timmerije (Augustus), De Parbo-blues van Tessa Leuwsha (Augustus), Excuses voor het ongemak van Hans Hogenkamp (Nijgh & Van Ditmar) en Grote acht van Vrouwkje Tuinman (Nijgh & Van Ditmar). Lezerspanels en –groepen en individuele lezers bij openbare bibliotheken kozen vervolgens in meerderheid voor Boven is het stil, dat eerder werd bekroond met het Gouden Ezelsoor, de prijs van de Grafische Cultuurstichting voor het best verkochte literaire debuut.

Aan de DebutantenPrijs is een bedrag verbonden van 4.500 euro, dat zondag aan de winnaar werd uitgereikt. De meest recente eerdere winnaars waren Harmen Wind met Het verzet (2003), Esther J. Ending met Na Valentijn (2004) en Lucette ter Borg met Het cadeau uit Berlijn (2005).

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Zie ook: Gouden Ezelsoor voor debuut van Gerbrand Bakker

Delen
Koppelingen