E. du Perronprijs 2009 voor Abdelkader Benali

Gepubliceerd: 23-01-2010

Wethouder van Onderwijs van de gemeente Tilburg, Marieke Moorman, zal woensdag in de aula van de Universiteit van Tilburg de twintigste E. du Perronprijs uitreiken aan de schrijver Abdelkader Benali. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. De uitreiking vindt plaats in het kader van het symposium ‘Iedereen leest! Een doorgaande leeslijn voor meisjes én jongens’.

Benali ontvangt de prijs omdat hij als exponent van de ‘migrantenliteratuur’ met zijn boek De stem van mijn moeder aantoont dat we de ‘migrantenroman’ voorbij zijn. Met dit boek heeft hij niet een roman van een rijkgeschakeerd Nederland geschreven, maar een rijkgeschakeerde Nederlandse roman. De E. du Perronprijs is ingesteld voor mensen en instellingen die door middel van een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het multiculturele Nederland. Net als Du Perron in zijn tijd, signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen in de weg staan. Voor de E. du Perronprijs 2009 waren er drie nominaties: Abdelkader Benali met De stem van mijn moeder, Mohammed Benzakour met Stinkende heelmeesters en Marion Bloem met Vervlochten grenzen.

De jury van de Du Perronprijs is van mening dat Abdelkader Benali een stem geeft aan grenzeloze literatuur, waarin verschillen niet als zodanig onderwerp zijn, maar dienstbaar zijn aan een deelbare vertelling. Benali geeft met deze roman een volkomen natuurlijke plek aan migratie in de literatuur. De jury bestond uit prof. dr. Sjaak Kroon (UvT, voorzitter), drs. Geno Spoormans (UvT, secretaris), dr. Sander Bax (UvT), prof. dr. Herman Beck (UvT), drs. Wilbert van Herwijnen (gemeente Tilburg) en dr. Manu van der Aa (Universiteit Antwerpen en Du Perron Genootschap). Eerder werd de prijs uitgereikt aan onder anderen Marion Bloem, Max Velthuijs, Hugo Pos, Hafid Bouazza, Anil Ramdas, Kader Abdolah, Guus Kuijer en vorig jaar aan Adriaan van Dis.

Bron: persbericht Universiteit van Tilburg