Eerste Dif BNG Aanmoedigingsprijs voor Esther Gerritsen

Gepubliceerd: 17-12-2005

De eerste Dif BNG Aanmoedigingsprijs voor jong literair talent is toegekend aan Esther Gerritsen, auteur van werken als de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn (2000) en de romans Tussen een persoon (2002) en Normale dagen (2005). De jury noemt haar een schrijver die niet terugdeinst voor grote vragen. ‘Twijfelen is voor haar personages de kern van het bestaan. De maalmachine gaat nooit uit. Echt contact, dat is de bedoeling in de verhalen van Esther Gerritsen. Alleen, hoe krijg je dat voor elkaar? De personages van Gerritsen komen er niet uit. Ze zijn geen doeners maar denkers. Ze twijfelen en piekeren op superieure wijze, zo dat je er als lezer helemaal door ingesponnen raakt.’

De DIF BNG Aanmoedigingsprijs voor jong literair talent is bedoeld voor veelbelovende auteurs die nog niet zijn doorgebroken en een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kanshebbers op de prijs mogen niet ouder zijn dan veertig jaar en moeten minstens twee literaire fictiewerken op hun naam hebben. Ook de juryleden (voorzitter Femke Halsema en de leden Thomas van den Bergh, Arjen Fortuin, Annemiek Neefjes en Fleur Speet) zijn niet ouder zijn dan veertig. De prijs is een initiatief van Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap en het ‘bookazine’ Dif .

De winnaar krijgt een bedrag van 10.000 euro en een gratis verblijf van enkele weken op Le Chato, een kasteel in de Auvergne. Fons en Jacqui Burger, de bedenkers en makers van Dif, zijn mede-eigenaren van dit kasteel. De andere genomineerden voor deze eerste editie waren Mark Boog, Josien Laurier, Jan van Mersbergen, Ton Rozeman, Anja Sicking en Peter Terrin.