Eerste namen jubileumeditie Winternachten 2020 bekend

Gepubliceerd: 19-09-2019

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag viert zijn 25-jarig bestaan met een feestelijke editie! Met ruim honderd schrijvers, dichters en spoken word-artiesten uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie en spoken word, boekinterviews, actuele gesprekken, films en muziek. Van 15 tot en met 19 januari 2020 is Winternachten te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag. Op 1 december maakt Writers Unlimited het complete Winternachten-programma bekend.

Jubileumthema: bevrijden en dekoloniseren van westers denken
De jubileumeditie geeft bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Met dit thema legt het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.

Programma compleet vanaf 1 december
Op het festivalprogramma staan onder meer een feestelijke, internationale jubileumopening; een Free the Word!-programma rond de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards; een Winternachten-editie met dichtkunst en spoken word van Woorden Worden Zinnen in PAARD; de grote gevarieerde avonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag; het Winternachten Verhalenfestival in Theater Dakota; ontmoetingen met auteurs in de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck; zaterdagmatinees met prominente schrijvers; VPRO's OVT; een storytelling symposium in het ISS en het Schrijversfeest rond de uitreiking van de Haagse literaire prijzen in samenwerking met de Jan Campert-stichting.

Eerste namen Friday en Saturday Night Unlimited bekend
Tijdens Friday Night Unlimited staat het festivalthema - bevrijden en dekoloniseren van westers denken - centraal in gesprekken met vele binnen- en buitenlandse auteurs. Daaronder de prominente Keniaanse schrijvers Ngugi wa Thiong’o en zijn zoon Mukoma wa Ngugi, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, de Britse dichter en spoken word-artiest Salena Godden en schrijver Petina Gappah uit Zimbabwe. Uit Nederland nemen onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Sunny Bergman, Simon(e) van Saarloos en Chris Keulemans deel. Saturday Night Unlimited staat in het teken van de verbindingen van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika. Winternachten pakt hiermee de draad op van de eerste festivaledities. We wisselen van gedachten met binnen- en buitenlandse auteurs zoals Adriaan van Dis, Antjie Krog, Cynthia McLeod, Ellen Deckwitz, Rosabelle Illes, Johan Fretz en Karin Amatmoekrim.
Beide avonden bieden naast de themagesprekken een groot aantal programma's met voordracht, boekbesprekingen, interviews, poëzie, muziek en filmvertoningen.

Festivallocaties
Winternachten festival is te vinden in zowel het Haagse centrum als in Haagse wijken: Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, het Institute of Social Studies, PAARD, Theater Dakota en de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck. Daarnaast vindt een besloten bijeenkomst met de internationale festivalauteurs plaats in Museum Meermanno | Huis van het Boek en een schrijversbezoek aan het Edith Stein College. Voorafgaand aan het festival organiseert Writers Unlimited samen met het Haags Dichtersgilde in het kader van hun educatieve project Spot on Young Poets dichtworkshops op middelbare scholen in de Haagse regio.

Kaartverkoop
De voorverkoop voor de festivalavonden Friday Night Unlimited (17 januari) en Saturday Night Unlimited is gestart. Vanaf 1 december zijn kaarten verkrijgbaar voor alle Winternachten festival-programma's.

Over Writers Unlimited
Writers Unlimited organiseert sinds 1995 jaarlijks het Winternachten festival in Den Haag. Het festival is uitgegroeid tot het belangrijkste internationale literaire evenement van Nederland. Behalve het festival presenteert Writers Unlimited maandelijks actuele gesprekken met schrijvers, wetenschappers en journalisten in Studio B van de Centrale Bibliotheek Den Haag.

Meer informatie: Winternachten.

Afbeelding: Affiche 2020 Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag; collage: Matthias Jung www.zabadu.de / vormgeving: Eindeloos