Eerste Prijs Beste Luisterboek voor Remco Campert

Gepubliceerd: 02-11-2006

Op de Avond van het Luisterboek in het Planetarium van Artis in Amsterdam is gisteren de eerste Prijs voor het Beste Luisterboek uitgereikt. De avond markeerde het begin van de tweede Week van het Luisterboek. Die wordt in boekhandels en bibliotheken gehouden van 1 t/m 12 november.

De prijs, een vergulde cd, ging naar Remco Campert die zelf het luisterboek naar zijn roman Het satijnen hart heeft ingesproken. De jury prees hem voor de synthese die hij had weten te bereiken tussen zijn voordracht en de stijl van het origineel. ‘Die zou je ieder luisterboek toewensen,’ aldus juryvoorzitter Hans van Velzen. De licht ironische, vermoeide en afstandelijke stem van Campert versterkt volgens de jury het autobiografische element. Van de zes nominaties die de jury - naast Hans van Velzen ook Anton de Goede (VPRO-radio), Toef Jaeger (NRC Handelsblad), Adeline van Lier (KRO-radio) en Anne Schipper (Nederlandse Luister- en Braillebibliotheek) - vooraf bekend had gemaakt, was Het satijnen hart, een uitgave van Zoom/De Bezige Bij, een van de twee die door de auteur zelf was ingesproken. Bij de prijs hoort ook de keuze van een boek dat als luisterboek zal worden uitgebracht. Campert zal in ieder geval een boek van hemzelf kiezen.

De andere genomineerde luisterboeken waren Een verlangen van Louis Couperus (voorgelezen door Hans Croiset), Jonkvrouw van Jean-Claude van Rijckeghem en Pat Van Beirs (voorgelezen door Hilde Heijnen), De klassiekste klassiekers : een hoorcollege over grote teksten en mythen uit de Griekse Oudheid van Ineke Sluiter (voorgelezen door haarzelf), Het psalmenoproer van Maarten ’t Hart (voorgelezen door Jeroen Willems) en De bewoonde wereld van Nicci French (voorgelezen door Beatrice van der Poel).

Tekst en copyright: Jef van Gool \ Literatuurplein