Entius en Welagen eerste winnaars Selexyz Debuutprijs

Gepubliceerd: 26-04-2007

In het Muziekgebouw aan ’t IJ is vandaag voor het eerst de Selexyz Debuutprijs uitgereikt. De prijs is een voortzetting, onder een nieuwe naam, van de Marten Toonder / Geertjan Lubberhuizenprijs die in het verleden zeventien maal werd uitgereikt. Hij wordt beheerd door de boekhandels die zijn verenigd in Selexyz (voorheen Boekhandels Groep Nederland) en mede georganiseerd door de Stichting Poets of All Nations. Aan de prijs is voor de winnaar een bedrag verbonden van 10.000 euro.

Vandaag waren er twee winnaars: een van de editie 2006 en een van de editie 2007. De prijs voor 2006 ging naar Yolanda Entius voor Rakelings, een uitgave van Querido. De roman is opgebouwd als een toneelstuk, met meerdere hoofdpersonen die alle onevenredig door het lot worden getroffen, maar niet hun strijdbaarheid verliezen. De andere genomineerden voor de editie 2006 waren Sanneke van Hassel met IJsregen, Jakob van Riel met De achtste hoofdzonde, Anneloes Timmerije met Zwartzuur en Vrouwkje Tuinman met Grote acht.

Uit de oogst aan debuten voor de editie 2007 koos de jury (voorzitter Martin Mooij en de leden Erik Brus, Frans Budé, Masja de Koning, Gerd Segers en Rosemarie Still) voor Lipari van Robbert Welagen, een uitgave van Nijgh & Van Ditmar. Een jonge vakantieganger op het Italiaanse eiland Lipari die bij voorkeur de dingen ongemerkt aan zich voorbij laat gaan, komt aan de rand van het zwembad bij een hotel in contact met een echtpaar. Het gevoel van leegte en eenzaamheid wordt er, ondanks de onderhuidse spanningen, alleen maar groter door. Voor de editie 2007 waren verder ook genomineerd: Hassan Bahara met Een verhaal uit de stad Damsko, Gerbrand Bakker met Boven is het stil, Arthur Umbgrove met Midden op de weg, zo hard mogelijk en Christiaan Weijts met Art. 285b.

Gerbrand Bakker werd voor Boven is het stil al bekroond met het Gouden Ezelsoor en de DebutantenPrijs, Arthur Umbgrove voor Midden op de weg, zo hard mogelijk met de prijs voor de beste Brabantse debutant en Christiaan Weijts voor Art. 285b met de Anton Wachterprijs. Verder was Weijts genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs 2006 en de Gouden Uil 2007. Bakker maakt nog kans op de op 7 mei uit te reiken Libris Literatuur Prijs.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein