Eppo van Nispen nieuwe directeur CPNB

Gepubliceerd: 17-12-2009

Eppo van Nispen is per 1 juni 2010 benoemd tot directeur van de CPNB, zo heeft het bestuur van de Stichting CPNB bekendgemaakt. Hij volgt Henk Kraima op die de CPNB wegens prepensionering gaat verlaten. De 45-jarige Eppo van Nispen (tot Sevenaer) is van oorsprong programmamaker. Hij heeft in diverse creatieve en zakelijke functies gewerkt bij zowel de publieke als de commerciële omroepen, onder meer als hoofdredacteur van Hart van Nederland.

Innovatie
Hij was al vroeg overtuigd van de mogelijkheden van internet. Hij was onder meer betrokken bij het Digitaal Platform en ontwikkelde verschillende succesvolle interactieve concepten. Sinds 2005 is hij directeur van de Stichting DOK Delft. Hij bouwde de bibliotheek uit tot een van de modernste ter wereld, een bibliotheek die zich verankert in de maatschappij door het aangaan van strategische samenwerkingsverbanden en die in samenwerking met de TU Delft gebruikmaakt van state of the art technologie. In een Amerikaans onderzoek was DOK in 2008 in de ranglijst van de modernste bibliotheken ter wereld terug te vinden op de negende plaats. In de categorie ‘techniek en innovatie’ bezette DOK zelfs de eerste plaats. In 2009 wonnen DOK-medewerkers de ‘Movers and Shakers Award’, die daarmee voor het eerst werd toegekend aan niet-Amerikanen.

Losraken van het boek
Het is opmerkelijk dat de benoeming van Van Nispen bekend wordt gemaakt in een periode dat de CPNB nadenkt over de vraag of het komende Boekenweekgeschenk van Joost Zwagerman ook als e-book moet worden uitgebracht. ‘Het is ondenkbaar dat de CPNB niet nadenkt over de mogelijkheid van het Boekenweekgeschenk als e-book,’ zei Henk Kraima onlangs tegen Boekblad. In een interview met Bob Witman in de Volkskrant (23 oktober 2009) zei Eppo van Nispen dat hij in principe geen boeken leest. ’De bibliotheek moet los zien te raken van het boek. Het gaat niet om papier, het gaat om lezen. Lezen kan op tal van manieren op tal van plekken. Een boek is een vorm, een hele belangrijke en prachtige vorm. Maar niet de enige. Als de bibliotheek een gezonde toekomst wil hebben, moet ze niet bang zijn voor verandering.’

Discussie
Het interview deed in de bibliotheekwereld nogal wat stof opwaaien. Zo werd het in een reactie in BibliotheekBlad ‘een aanfluiting en heel slechte reclame voor bibliotheken’ genoemd, wat door anderen weer te vuur en te zwaard werd bestreden.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein