Esther Gerritsen schrijft Boekenweekgeschenk 2016

Gepubliceerd: 14-04-2015

Esther Gerritsen schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2016. De veelgeprezen auteur en columniste neemt hiermee het stokje over van Dimitri Verhulst die voor de afgelopen Boekenweek het Boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegen schreef. De 81ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 12 t/m zondag 20 maart 2016.

Esther Gerritsen
Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn (De Geus). Hierna volgden de romans Tussen Een Persoon, Normale dagen en De kleine miezerige god (longlist Gouden Uil 2008). Haar laatste drie romans werden alle genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs: Superduif uit 2010, Dorst uit 2012 en haar meest recente roman Roxy. In 2014 ontving Gerritsen de Frans Kellendonk-prijs, die driejaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur met een literair oeuvre dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek. Gerritsen heeft een wekelijkse column in de VPRO Gids. Ook schreef ze meerdere theaterteksten voor onder andere Keesen&Co en, samen met Saskia Diesing, het scenario voor de film Nena en de bewerking van haar roman Dorst. Esther Gerritsen is sinds oktober 2014 samen met Tommy Wieringa het gezicht van de Nederlandse Boekenbon.

Ontroerd
Met de keuze van Gerritsen geeft de CPNB gehoor aan de steeds luider klinkende oproep om het Boekenweekgeschenk te laten schrijven door een vrouwelijke auteur. Uitgeverij De Geus meldt op de website dat de schrijfster enthousiast reageerde toen de CPNB haar overrompelde met de mededeling dat men haar de prestigieuze opdracht wilde geven. 'Ik heb “JA!” gejuicht. Ik was ontroerd omdat ze mij het Boekenweekgeschenk toevertrouwden.’

Boekenweek 2016
De Boekenweek vindt plaats van 12 t/m 20 maart 2016. Het Boekenbal is op vrijdag 11 maart. De traditionele gratis reisdag van NS vindt plaats op 20 maart, de laatste zondag van de Boekenweek 2016. Het thema van de Boekenweek wordt samen met de Boekenweekessayist op een later moment bekendgemaakt.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Foto: Iris Koppe