Film De storm bekroond op Amerikaans filmfestival

Gepubliceerd: 03-08-2010

Tijdens de vijftiende editie van het Stony Brook International Film Festival in New York kreeg De storm afgelopen weekend een Special Award (Recognized for Outstanding Achievement in Filmmaking). De film, geregisseerd door Ben Sombogaart, was de openingsfilm van dit festival dat niet-Engelstalige films onder de aandacht van het Amerikaanse publiek wil brengen. NL Film-producent Alain de Levita meldde dat na de vertoning van De storm het publiek massaal opstond en zich applaudisserend naar hem en de ook aanwezige hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks omdraaide. Het applaus hield minutenlang aan.

Drie bekroningen
De storm heeft inmiddels drie internationale prijzen ontvangen. Sylvia Hoeks werd gekozen tot beste actrice op de 26e editie van Festroia, het Internationaal Film Festival van Setúbal, Portugal. Verder won de film een Bernhard Wicki Award op het Internationaal Film Festival Emden-Norderney, Duitsland.

Noordwesterstorm
De film vertelt het verhaal van de 18-jarige Julia die is opgegroeid op een kleine hoeve op het Zeeuwse platteland. Als zij ongehuwd een kind krijgt, beseft dat ze gevangen zal blijven in haar milieu, waar ze nu bovendien met de nek wordt aangekeken. Een maand na de geboorte van haar baby wordt Zuid-Nederland getroffen door de grootste ramp uit haar geschiedenis. Het door een noordwesterstorm opgejaagde water beukt overal de dijken kapot en overstroomt het land.

Zoektocht
In de complete chaos raakt Julia haar zoontje kwijt. Nadat zij is gered uit het kolkende water, wordt ze geëvacueerd uit het overstroomde Zeeland. Tegen de stroom vluchtelingen in gaat ze toch weer terug, vastbesloten haar kind te vinden. In haar zoektocht wordt ze bijgestaan door de dienstplichtige ingenieur die haar heeft gered.

Roman
Het script van de film is geschreven door het echtpaar Rik Launspach en Marjolein Beumer. Launspach bewerkte het tot de roman 1953, een uitgave van De Bezige Bij, die vorig jaar werd bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Delen
Koppelingen
Personen
Boeken