Geen Nederlandse auteurs op shortlist IMPAC Award

Gepubliceerd: 22-03-2003

De shortlist van de International IMPAC Dublin Literary Award is ieder jaar weer een verrassing. Dat is dit jaar niet anders. Romans als Life of Pi van Yann Martel (bekroond met de Booker Prize 2002), Atonement van Ian McEwan (bekroond met de National Book Critics Circle Award 2003 en bijna met de Booker Prize 2001) en Half a Life van Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul werden door de internationale jury onder voorzitterschap van de Amerikaan Allen Weinstein niet genomineerd.

Met een prijzengeld van 100.000 euro is deze IMPAC Award de hoogste prijs voor een afzonderlijk literair werk, meer in het bijzonder voor een roman. Zo’n 150 grote-stadsbibliotheken uit veertig landen dragen titels voor, maximaal drie per bibliotheek. In aanmerking komen oorspronkelijk Engelstalige romans die in het afgelopen jaar zijn verschenen, en niet oorspronkelijk Engelstalige romans die in het afgelopen jaar in het Engels zijn vertaald en waarvan het origineel niet langer dan vijf jaar geleden is verschenen.

Voor Nederland zijn het de openbare bibliotheken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, de Koninklijke Bibliotheek en het NBLC die sinds de start van de prijs in 1996 bij de organisatie in Dublin titels voordragen. Voor de editie 2003 waren dat de vertalingen van Marcel van Erwin Mortier, De procedure van Harry Mulisch, Allerzielen van Cees Nooteboom, Liefdesdood van Oscar van den Boogaard, Over het water van H.M. van den Brink (vorig jaar genomineerd voor de Independent Foreign Fiction Prize) en De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen. Toch voorwaar geen geringe bijdrage aan de internationale literatuur, maar geen van deze zes titels drong door tot het lijstje van Weinstein c.s. In de acht jaar van het bestaan van de prijs werden slechts twee oorspronkelijk Nederlandstalige romans genomineerd, allebei in het eerste jaar: De wetten van Connie Palmen en Het volgende verhaal van Cees Nooteboom. Opmerkelijk is overigens dat de Nederlandse bibliotheken wel Marcel van de Vlaming Mortier voordragen, maar dat geen van de deelnemende Vlaamse bibliotheken (Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven) ook maar één titel van een Nederlandse auteur voordraagt.

Bij de acht genomineerde titels van dit jaar zitten uiteraard ook enkele toppers. Het lijstje ziet er als volgt uit: Bel Canto van de Amerikaanse Ann Patchett (vorig jaar winnaar van de Orange Fiction Prize en de PEN/Faulkner Award), Bitter Fruit van de Zuid-Afrikaan Achmat Dangor, The Corrections van de Amerikaan Jonathan Franzen, The Migrant Painter of Birds van de Portugese Lídia Jorge, My Name is Red van de Turk Orhan Pamuk, The Visit of the Royal Physician van de Zweed Per Olov Enquist, That They May Face the Rising Sun van de Ier John McGahern en The Ash Garden van de Canadees Dennis Bock. Op 19 mei wordt bekendgemaakt wie van deze acht auteurs zich de winnaar van de editie 2003 mag noemen. Medio juni, aan de vooravond van Bloomsday, wordt de prijs in Dublin uitgereikt.

Relevante link:
International IMPAC Dublin Literary Award 2003