Geen Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar

Gepubliceerd: 04-05-2018

Door een existentiële crisis binnen de Zweedse Academie, de organisatie achter de Nobelprijs voor de Literatuur, wordt er dit jaar geen prijs uitgereikt. De Academie vindt zichzelf op dit moment niet waardig genoeg om 's werelds meest prestigieuze prijs uit te reiken.

Seksueel misbruik
Eerder dit jaar stapten diverse leden van de Zweedse Academie op nadat bekend was geworden dat de man van mede-lid Katarina Frostensen verdacht wordt van seksueel misbruik. Fronstensen zelf werd beschuldigd van corruptie en het laten uitlekken van namen van kanshebbers van de prijs.

Wijziging in de statuten
De opgestapte leden van de academie kunnen nu niet eenvoudig worden vervangen, omdat ze voor het leven zijn benoemd. Verwacht wordt dat er komende tijd gewerkt wordt aan een wijziging in de statuten.

Uitstel
Van uitstel zal vermoedelijk dan ook geen afstel komen, de intentie is nadrukkelijk de prijs volgens jaar alsnog uit te reiken (zie ook de website van de Nobelprijs).

De laatste keer dat er een Nobelprijs werd overgeslagen, was in 1972, toen er geen laureaat voor de vredesprijs werd gevonden. Voor de literatuurprijs is dat sinds 1943 niet meer voorgekomen. Een schandaal als het huidige is dan ook uitzonderlijk.