Gouden Ganzenveer 2010 voor Joke van Leeuwen

Gepubliceerd: 13-12-2009

De Gouden Ganzenveer 2010 is toegekend aan de auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen, zo heeft de Stichting De Gouden Ganzenveer bekendgemaakt. De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Naar het oordeel van de Academie De Gouden Ganzenveer is Joke van Leeuwen een veelzijdig kunstenaar die tevens een belangrijke bijdrage levert aan het geschreven woord.

Gestart in het theater, waar zij tegenwoordig cabaret, literatuur en beeld combineert, ontwikkelde zij zich tot een hoogst originele auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken. In haar werk wordt zowel de wijsheid van het kind als het kind in de volwassene aangesproken. Inmiddels is ze ook als schrijver van proza en poëzie voor volwassenen actief. Van 2008 tot 28 januari 2010 is ze stadsdichter van Antwerpen. Dan neemt Peter Holvoet-Hanssen de fakkel van haar over.

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 8 april 2010 in Amsterdam. Een weerslag van deze Academiebijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen. Voorgaande laureaten waren Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein