Gouden Griffel voor Mireille Geus

Gepubliceerd: 03-10-2006

De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat dit jaar naar Big, het tweede boek van Mireille Geus, een uitgave van Lemniscaat. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens het Kinderboekenbal 2006 ‘Carnaval der Dieren’, de opening van de 52ste Kinderboekenweek in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Mireille Geus (Amsterdam, 1964) studeerde Nederlands aan de lerarenopleiding. Voor haar debuut Virenzo en ik (2004) kreeg zij van de Griffeljury een eervolle vermelding Vlag & Wimpel. Eerder schreef zij onder meer toneelstukken voor kinderen en teksten voor Sesamstraat en Kindernet.

Big (voor kinderen vanaf een jaar of negen) gaat over het meisje Lizzy dat ‘anders’ is. Zij heeft geen vrienden, tot Big plotseling op het speelpleintje in de buurt verschijnt. Een dominant meisje met harde woorden, dat zich opdringt aan Lizzy. ‘Het boek gaat over iets waar alle kinderen in onze maatschappij mee te maken krijgen: jezelf staande houden in een wereld die op alle mogelijke manieren druk op je uitoefent. Maar dat belangrijke verhaal is tegelijkertijd zo subtiel verpakt, dat Big voor de meeste kinderen vooral een bijzonder spannend boek zal zijn,’ aldus het juryrapport.

De kinderboekenweek 2006 duurt tot en met zaterdag 14 oktober en heeft als motto De leeuw is los! – Boeken over dieren. Het Kinderboekenweekgeschenk Laika tussen de sterren is van Bibi Dumon Tak, befaamd om haar literaire non-fictie voor kinderen. Het zijn acht informatieve verhalen over dieren die mensen helpen. Het verschijnt in een recordoplage van 401.000 exemplaren en is tijdens de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van 10 euro aan kinderboeken.

Het Prentenboekje (oplage 204.000) Het dierenfeest van Fiep Westendorp is een keuze uit de vele dierentekeningen die illustratrice Fiep Westendorp ooit maakte en die samen niet eerder in boekvorm verschenen. Het is vanaf 4 oktober in de boekwinkel te koop voor 2,50 euro.

Bron: persbericht CPNB