Gouden Griffel voor Peter Verhelst

Gepubliceerd: 06-10-2009

Op Het Overkokende Kinderboekenbal is de Gouden Griffel vanavond door Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van het ministerie van OCW, uitgereikt aan Peter Verhelst voor Het geheim van de keel van de nachtegaal, een uitgave van De Eenhoorn. De Gouden Griffel is de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Samen met illustrator Carll Cneut kreeg Verhelst eerder de 22ste Woutertje Pieterse Prijs voor het boek.

Ooh’s en aah’s
Het is zijn eerste kinderboek. Aan de basis ervan staat het sprookje van Hans Christian Andersen over een nachtegaal die door de keizer van China wordt gehaald om in zijn nieuw aangelegde prachttuin te zingen. Het verhaal van deze nachtegaal die eerst wordt vereerd en daarna veronachtzaamd, wordt hier verteld door een meisje dat in de keuken van het paleis werkt. ‘In een betoverende weelde aan woorden en beelden brengt de auteur,’ aldus de jury van de Gouden Griffel, ‘een ode aan de eenvoud, aan de onschuld, aan wat waar is en écht.’ Minder dan een Gouden Griffel achtte zij niet genoeg voor alle ooh’s en aah’s die zij voor het boek heeft geslaakt.

Aan tafel!
Met Het Overkokende Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam wordt de 55ste Kinderboekenweek officieel geopend. Die duurt tot en met zaterdag 17 oktober en heeft als motto Aan tafel! - eten en snoepen in kinderboeken. Gouden Griffelwinnaar 2008 Jan Paul Schutten schreef het Kinderboekenweekgeschenk, De wraak van het spruitje, uitgebracht in een oplage van 443.000 exemplaren. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek, Koekjes!, is geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma.

Tentoonstelling
Tijdens de Kinderboekenweek vinden in alle scholen, boekwinkels en bibliotheken in Nederland kinderboekenfeesten plaats. Morgen wordt het Gouden Penseel 2009 uitgereikt en wordt de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. De presentatie toont de originele illustraties uit de met het Gouden Penseel en met Vlag en Wimpels bekroonde boeken. Meer informatie op www.kinderboekenweek.nl en op www.rijksmuseum.nl/penselen.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein