Gouden Uil 2006 postuum naar Henk van Woerden

Gepubliceerd: 25-03-2006

Tot diepe ontroering van zijn weduwe en zijn uitgever Joost Nijsen van Podium ging de Gouden Uil Literatuurprijs 2006 naar de roman Ultramarijn van de vorig jaar in het Amerikaanse Ann Arbor overleden Henk van Woerden. De prijs werd uitgereikt in het Hilton Hotel in Antwerpen, de stad die dit en volgend jaar de gaststad van de Gouden Uil is. Het schepencollege wil daarmee het image van Antwerpen als boekenstad versterken en heeft daarvoor 50.000 euro over. Traditioneel was de uitreiking live te volgen op Canvas.

De jury, bestaande uit voorzitster Anna Luyten en de leden Dirk-Jan Arensman, Annelies Beck, Dirk Leyman en Kristoff Tilkin, had eendrachtig voor de roman van Henk van Woerden gekozen, zo deelde Anna Luyten mee. Zij noemde Ultramarijn onder meer een boek dat bewijst waarom goede literatuur nodig is, een boek met vele thema’s dat voorbij gaat aan de waan van de dag, een boek over volharding, verlies en littekens, een boek met een grote fijngevoeligheid van een scherpe, observerende geest, een symfonie met vele ondertonen, aards, helder en ingetogen, een bezonken en gerijpt boek, een boek om nog heel lang te koesteren.

De Prijs van de Lezer ging naar een roman die voor velen vooraf tot de favorieten behoorde: De engelenmaker van Stefan Brijs. De drie andere genomineerde romans die de jury had gekozen uit driehonderd inzendingen (een stapel van 7 meter en 38 centimeter, zo bleek in de uitzending), waren Alfa Amerika van Jan van Looy, Zwerm van Peter Verhelst en het eerder ook voor de AKO-Literatuurprijs genomineerde Joe Speedboot van Tommy Wieringa. De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs ging voor de tweede keer naar Floortje Zwigtman. In 2003 won zij met Wolfsroedel, nu met de schitterende historische roman Schijnbewegingen, gesitueerd in het Victoriaanse Londen. Zij was ‘absolutely flabbergasted’ en had bovendien uit bijgeloof geen speech voorbereid. De Prijs van de Jonge Lezer was eerder op Ketnet al uitgereikt aan Jan de Leeuw voor Het nachtland.

Tekst en copyright: Jef van Gool \ Literatuurplein

Zie ook LiTTerair van 25 maart