Herman de Coninckprijs voor de tweede keer naar Peter Verhelst

Gepubliceerd: 28-01-2015

‘Met kraakheldere woorden en beeld en trekt Peter Verhelst ons in Wij Totale Vlam een grote, soms ongrijpbare ruimte in. De grote thematiek van vergankelijkheid, van ruimte, tijd, geluk en liefde wordt hier met veel lef en superieure taal trefzeker op de kop getikt. Verhelst ontstijgt met Wij Totale Vlam alle heersende stromingen, smaken, stijlen en modes en creëert daarmee een taaluniversum dat zowel persoonlijk als alomvattend is....’

Kwetsbaar dicht
‘… Grote thema’s, waar menig dichter uit angst voor het gewicht behendig omheen zeilt, worden door Peter Verhelst, rechtstreeks, haast cinematografisch precies en kwetsbaar dicht benaderd.’ Aldus de jury van de Herman de Coninckprijs 2015 – voorzitter Bas Kwakman (Poetry International Foundation) en de leden Yra van Dijk (Universiteit Leiden), Stijn Meuris (zanger), Cathérine De Kock (De Standaard) en Hilde Verbreuken (Radio 1), over de bundel die zij met de prijs bekroonde: Wij totale vlam van Peter Verhelst, een uitgave van Prometheus, die ook voor de vanavond uit te reiken VSB Poëzieprijs 2015 is genomineerd.

Andere nominaties
Verhelst kreeg de prijs, ter waarde van 6.000 euro, voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar van een Vlaamse dichter, gisteren tijdens de feestelijke start van de Poëzieweek in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Hij wint de prijs voor de tweede keer. In 2008 kreeg hij die ook voor zijn bundel Nieuwe sterrenbeelden. Naast Wij totale vlam waren Thuis van Geert Buelens, Liederen van een kapseizend paard van Els Moors (het balanseer / Nieuw Amsterdam), Opzichtige stilte van Leonard Nolens (Querido) en Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert (Querido) genomineerd.

Mooiste Gedicht
De Publieksprijs voor het mooiste gedicht uit de genomineerde bundels ging naar een gedicht in Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert. Meer dan 5.000 mensen brachten hun stem uit. Op een poster vormgegeven door Gert Dooreman is het gedicht donderdag a.s., op Gedichtendag, gratis verkrijgbaar bij de Vlaamse boekhandels die aan de actie deelnemen. Het is op die dag ook te downloaden op www.boek.be. De Debuutprijs ging naar Runa Svetlikova voor Deze zachte witte kamer, een uitgave van Marmer, 'een sterke, authentieke bundel met een volstrekt eigen idioom,' aldus de jury.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein