Joe Speedboot van Tommy Wieringa wordt verfilmd

Gepubliceerd: 08-06-2005

Uitgeverij De Bezige Bij en productiemaatschappij IJswater Films hebben vandaag bekendgemaakt dat de roman Joe Speedboot van Tommy Wieringa wordt verfilmd. De opnames zijn gepland voor begin 2006. Regisseur wordt André van Duren die eerder de films Mariken (2000) en Kees de Jongen (2003), de serie Tijd van leven en een aantal afleveringen van Pleidooi maakte.

IJswater Films produceerde eerder onder meer De Poolse bruid (1998), het speelfilmdebuut van Karim Traïdia, en Het 14e kippetje (1998), naar het eerste filmscenario door Arnon Grunberg. In ontwikkeling is Sunny Boy, niet te verwarren met Sonny Boy, naar het boek van Annejet van der Zijl, waarvan vorige week bekend werd gemaakt dat Maria Peters het gaat verfilmen voor Shooting Star Filmcompany. Het scenario van Sunny Boy, een absurdistisch verhaal over de worsteling met de beperkte maakbaarheid van het leven, wordt geschreven door Heleen Suèr. Zij zal ook het scenario schrijven van Joe Speedboot. Aan de dialogen zal Tommy Wieringa zelf meewerken.

De verteller in Joe Speedboot is Fransje Hermans, de chroniqueur van het dorp Lomark die na een ongeluk invalide is geraakt en voorgoed zijn spraakvermogen heeft verloren. Wel heeft hij een weergaloos sterke arm. Gefascineerd registreert hij hoe de nieuwkomer Joe Speedboot de natuurlijke orde der dingen in het dorp volkomen op zijn kop zet.