Joke van Leeuwen auteur Gedichtendagbundel 2012

Gepubliceerd: 13-09-2011

'Stroom' is het thema van de dertiende Gedichtendag die Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen op donderdag 26 januari 2012 organiseren. Gedichtendag is ieder jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen, de dag waarop de poëzie centraal staat. Waar je ook gaat, overal kom je gedichten tegen: op school, in de bibliotheek, in winkels, theaters en musea, op het werk of gewoon op straat. Ook kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer.

Stroom
Het thema van Gedichtendag 2012 is ‘Stroom’. Stroom is ritme, flow, een vloeiende en ongrijpbare beweging van A naar B, dankzij een teveel aan de ene of een tekort aan de andere kant. Stromen kunnen uit woorden bestaan, uit lading, gedachten, uit informatie, stoffen of dingen. Stromen verbinden plekken op deze wereld en brengen mensen bij elkaar. Of juist niet. ‘Stroom’ is er altijd en overal. Daarom biedt het thema volop aanknopingspunten voor poëzieprogramma’s, wedstrijden, poëzielessen en andere projecten op donderdag 26 januari 2012.

‘ik geloof in een rivier / die stroomt van zee naar de bergen
ik vraag van poëzie niet meer / dan die rivier in kaart te brengen.’

Remco Campert

Gedichtendagbundel
Bij een nieuwe Gedichtendag hoort traditiegetrouw een nieuwe Gedichtendagbundel. De auteur daarvan is dit keer dichter, schrijfster en performer Joke van Leeuwen (foto Klaas Koppe). De bundel, een uitgave van Querido en Poetry International die in een grote oplage verschijnt, is op Gedichtendag voor een klein bedrag in de boekhandel te koop. Eerdere Gedichtendagbundels kwamen onder meer van Toon Tellegen, Hugo Claus, Gerrit Kouwenaar, Eva Gerlach, Judith Herzberg, Rutger Kopland en Remco Campert.

Joke van Leeuwen
Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) studeerde in Antwerpen en Brussel grafische technieken aan de kunstacademie en geschiedenis aan de universiteit van Brussel. Zij schrijft proza voor kinderen en volwassenen, poëzie, is illustrator, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs in 2000 voor haar kinderboeken en de C. Buddingh'-prijs voor haar poëziedebuut Laatste lezers (1994). Er volgden meer dichtbundels, zoals Vier manieren om op iemand te wachten en Wuif de mussen uit (2007). Die laatste bundel werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2002 publiceerde zij de roman Vrije vormen. In de bundel Hoe is 't zijn de gedichten uit haar tijd als stadsdichter van Antwerpen verzameld. In 2010 ontving Joke van Leeuwen de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor haar oeuvre.

Activiteiten
Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen leggen met de keuze voor het thema, de Gedichtendagbundel en de lessuggesties voor het basisonderwijs en het voortgezet c.q. secundair onderwijs jaarlijks de basis voor Gedichtendag. Maar het zijn de vele liefhebbers in het land die elk jaar weer honderden verrassende eigen poëzieactiviteiten op touw zetten. Ook voor 2012 wordt iedereen uitgenodigd de creativiteit te laten stromen en met plannen voor Gedichtendag te komen. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van Gedichtendag.

Bron: persbericht Poetry International