JongerenliteraTour ter promotie van jongerenliteratuur

Gepubliceerd: 20-03-2014

Diverse jonge schrijvers gaan vanaf dinsdag 25 maart samen met Daan Heerma van Voss in een oude Mercedes een maand lang op tournee langs verschillende middelbare scholen. De JongerenliteraTour wil zoveel mogelijk scholieren kennis laten maken met jongerenliteratuur. De tournee wordt georganiseerd in het kader van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en loopt tot en met 25 april 2014.

Tournee
Naast Daan Heerma van Voss gaan onder anderen Ellen Deckwitz, Yannick Dangre, Hanna Bervoets, Jamal Ouariachi, Jan van Mersbergen, Lieke Marsman en Thomas Heerma van Voss mee op tournee. Tijdens het literaire bezoek aan bovenbouw van zowel vmbo, havo als vwo, gaan de auteurs in gesprek met scholieren over het auteurschap en jongerenliteratuur. Ook krijgen de deelnemende scholen een boekenpakket aangeboden met daarin alle genomineerde boeken van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs.

Stemmen
Een dag voor het begin van de Tour, op maandag 24 maart dus, worden de nominaties voor die prijs bekendgemaakt en start de stemperiode voor de Publieksprijs. Via www.djp.nl kunnen jongeren tussen 15 en 25 jaar tot en met 22 april stemmen op hun favoriete boek. Op 23 april worden de winnaars bekendgemaakt. De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (DJP) is dé prijs voor het beste jongerenboek van het afgelopen jaar en richt zich op boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen.

Drie prijzen in één
De DJP bestaat uit twee Juryprijzen (in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald) en een Publieksprijs. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van 15.000 euro. De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wordt georganiseerd door Stichting CPNB in samenwerking met CJP en Stichting Lezen.

Bron: persbericht CPNB