Laatste CaMu in de Volkskrant van vandaag

Gepubliceerd: 10-07-2006

‘Voor het laatst’ is de titel van de column van Remco Campert in de Volkskrant van vandaag. Hij schrijft daarin dat de indrukken die hij de laatste tien jaar in zijn notitieboekje optekende, deels een plaats hebben gekregen in de rubriek CaMu, linksonder op de voorpagina van de krant. Sinds 2 januari 1996 schreven hij en Jan Mulder afwisselend een column in aansluiting bij de actualiteit. ‘Dat was het dan. Vaarwel, Volkskrantlezer. Uw warme aandacht al die tijd heeft me niet onberoerd gelaten. Mu, lieve vriend, ik zal ons missen,’ zo besluit hij de 3.234ste en laatste CaMu.

Om zich volledig toe te kunnen leggen op het schrijven van romans, besloot hij enige tijd geleden te stoppen met het schrijven van de columns. Dat was voor Jan Mulder de reden er ook een punt achter te zetten. ‘We hebben tegen elkaar gezegd: houdt ooit één van ons ermee op, dan houden we d’r allebei mee op,’ zei Campert onlangs al in een interview in HP/De Tijd, waarin hij voor het eerst het afscheid had aangekondigd.

In een peiling die De Volkskrant naar aanleiding van dat afscheid onder columnisten hield, zegt Sylvain Ephimenco, columnist voor Trouw (in toerbeurt met Rob Schouten), dat de belangrijkste vraag voor een columnist moet zijn hoe hij zijn niveau op peil kan houden. ‘Stoppen, zoals CaMu nu, lijkt me een nachtmerrie: je niet meer kunnen uiten, niet meer kunnen deelnemen aan het debat, niet iets van je af schrijven. Wat een gemis. Ik wens Campert en Mulder veel geluk en succes. Ik hoop dat de Volkskrant doorgaat met elkaar afwisselende columnisten op die plek.’

In het Radio 1 Journaal liet hoofdredacteur Pieter Broertjes vanmorgen op dat punt niet het achterste van zijn tong zien. Voorlopig wordt de opengevallen plek gereserveerd voor illustraties bij de actualiteit. Het is zeer wel mogelijk dat na de zomer definitief overgestapt wordt van de column op de cartoon. Of het optreden van Jan Mulder (en in één serie ook van Remco Campert) in STER-spots voor de Postbank iets te maken heeft met het afscheid van CaMu, wilde hij niet bevestigen. Wel gaf hij aan dat met de opvolger(s) van Campert en Mulder op dat punt afspraken zullen worden gemaakt.

Zie ook LiTTerair van 10 juli over CaMu

Foto (Klaas Koppe): Mulder en Campert voor een optreden in De Kleine Komedie in Amsterdam, 29 oktober 1994