Laureaten derde Herman de Coninckprijs bekend

Gepubliceerd: 27-01-2009

Met Nieuwe sterrenbeelden, een uitgave van Prometheus, is Peter Verhelst de winnaar geworden van de Herman de Coninckprijs, ter waarde van 6000 euro. De Debuutprijs van 1000 euro gaat naar poëziedebutant Willem van Zadelhoff voor de bundel Tijd en landen, een uitgave van Meulenhoff/Manteau. Luuk Gruwez wint de publieksprijs met het gedicht ‘Moeders’. Op 29 januari – Gedichtendag – wordt een poster met dit gedicht, ontworpen door Gert Dooreman, gratis verspreid via de deelnemende erkende boekhandels in Vlaanderen. De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be en komt tot stand met de steun van de Provincie Antwerpen.

De jury, bestaande uit voorzitter Lieve Coppens en de leden Friedl' Lesage, Piet Piryns, Marc Reynebeau en Lisbeth Imbo, oordeelde dat 2008 een bijzonder goed jaar was voor de poëzie in Vlaanderen: het aanbod was rijk en van een hoge kwaliteit. Zij prijst Nieuwe sterrenbeeldenals een prachtige, met vakmanschap geconcipieerde bundel. ‘Verhelst experimenteert in deze bundel niet met vorm. Hij gebruikt geen ingewikkelde taal of opzichtige metaforen. Maar zijn taal en beelden werken, overrompelen de lezer en slagen er in de complexiteit te verwoorden van wat aan de oppervlakte eenvoudig en eenduidig lijkt.’ De andere genomineerde bundels waren De vrijheid van zwijgen van Johan de Boose, Lagerwal van Luuk Gruwez, Vervalsingen van Herman Leenders en Omdat ik ziek werd van Bart Meuleman.

Tijd en landen van Willem van Zadelhoff wordt in het juryrapport geprezen om de ontregelende taal waarmee de debutant beklijvende beelden oproept en het gemak waarmee hij verschillende registers hanteert. ‘Poëzie die zowel vertedert als verbijstert - en af en toe zelfs flink durft stinken.’ Voor de Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht kon het publiek online kiezen uit vijf gedichten, één uit elk van de genomineerde bundels. Van de 5281 uitgebrachte stemmen gingen er 1542 naar ‘Moeders’ van Luuk Gruwez uit de bundel Lagerwal, een uitgave van De Arbeiderspers.

De prijzen worden donderdag, Gedichtendag, uitgereikt in de Arenburgschouwburg in Antwerpen door Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur van de Provincie Antwerpen. De vijf genomineerde dichters en de winnaar van de debuutprijs lezen voor uit hun werk en Tuur Florizoone en Jessa Wildemeersch vertolken live de gedichten die meedongen naar de publieksprijs. Het tweede luik van de avond wordt ingevuld door Ramsey Nasr.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein