Letterkundig Museum eert Sjoerd Kuyper

Gepubliceerd: 27-09-2012

Vanmiddag heeft Sjoerd Kuyper de Theo Thijssen-prijs 2012 in ontvangst genomen. De driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur werd hem traditiegetrouw uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag (foto). Om hulde te brengen aan de laureaat wijdt het museum een kleine gelegenheidstentoonstelling aan Kuyper.

Kladversies
Die hoort in een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het Letterkundig Museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit. Te zien zijn onder meer kladversies van Robin is jarig en Het boek van Josje en originele illustraties door Thé Tjong-Khing en Marije Tolman.

Veertig jaar schrijven
De Theo Thijssen-prijs 2012 werd toegekend op voordracht van een jury bestaande uit voorzitter Karel Berkhout en de leden Joukje Akveld, Peter van Gestel, Rita Ghesquière en Jaap Robben. Kuyper liet na het bekend worden van de onderscheiding weten dit te beschouwen als een grote bekroning voor veertig jaar schrijven, waarin hij een rijk en divers oeuvre heeft opgebouwd, met werk voor volwassenen en voor kinderen.

Toekomstroman
Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Kuyper is voornemens dit geldbedrag te besteden aan het schrijven van een toekomstroman die een vervolg zal zijn op De rode zwaan en Het hart en het mes.

Bron: persbericht Letterkundig Museum

Foto: Mylene Siegers