Literatuurprijs Gerard Walschap-Londerzeel 2009 voor Christiaan Weijts

Gepubliceerd: 26-03-2010

Christiaan Weijts heeft de zesde Literatuurprijs Gerard Walschap-Londerzeel gewonnen met zijn tweede roman, Via Cappello 23. De jury (voorzitter Georges Wildemeersch en de leden Elke Brems en Rob Schouten) koos voor ‘een werk dat de problemen van deze tijd niet schuwt en dat in een eigentijds taalgebruik een wereld schetst waarin het vaak moeilijk leven is. Een knap verhaal, vernuftig geconstrueerd en knap geschreven.'

Londerzeel
De tweejaarlijkse prijs, in 1998 ingesteld ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Gerard Walschap, is een initiatief van de gemeente Londerzeel. Het prijzengeld van 7.500 euro wordt gesponsord door een Londerzeels meubelbedrijf. In aanmerking komen auteurs die maximaal vier werken in het verhalende genre hebben gepubliceerd. De eerdere winnaars waren Erwin Mortier (1999), Josse De Pauw (2001), Ilja Leonard Pfeijffer (2003), Tom Naegels (2005) en Désanne van Brederode (2007).

Genomineerd
In 2007 was Weijts met zijn debuutroman Art. 285b ook al genomineerd. Voor de editie 2009 waren naast Via Cappello 23 ook Dorstige rivier van Rodaan Al Galidi, Apentheater van Willem Brinkman, De kleine miezerige god van Esther Gerritsen, De overtreder van Marente de Moor, Wij van Jeroen Olyslaegers, Het grote uitstel van Marc Reugebrink en Groener gras van Annelies Verbeke genomineerd.

Bibliotheek Permeke
Op vrijdag 23 april, Werelddag van het Boek en de vijfde verjaardag van Bibliotheek Permeke, wordt de prijs uitgereikt op de Verdieping van de bibliotheek in Antwerpen, de stad waar Gerard Walschap van 1924 tot aan zijn dood in 1989 verbleef.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein