Marente de Moor wint J.M.A. Biesheuvelprijs

Gepubliceerd: 14-02-2016

‘Het was écht mijn bedoeling om een bundel met gezellige verhalen te schrijven, gezellig voor mijzelf en voor de lezer. Maar niemand gelooft me! Uiteindelijk heeft iedereen daar wel gelijk in, want het lukte me niet zo om ze gezellig te maken. (…) Tegenwoordig moet alles maar lukken, falen is taboe. Al heb ik op veel mislukkingen niet bewust aangestuurd, de verhalen pakten ongezellig uit. Terwijl de personages het wel gezellig proberen te maken…’

Tweede editie
Aldus Marente de Moor in een interview met Thomas de Veen In NRC Handelsblad van gisteren. Voor haar bundel Gezellige verhalen, een uitgave van Querido, ontving zij vrijdag in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam de J.M.A. Biesheuvelprijs. Deze vorig jaar op initiatief van Irwan Droog, Arjen Fortuin, Daphne de Heer, Esther Kuijper, Roos van Rijswijk en Edith Vroon ingestelde prijs om ook het verhaal een eigen podium te geven in prijzenland, werd voor de tweede keer uitgereikt. De eerste winnaar was Rob van Essen met Hier wonen ook mensen. Het prijzengeld, door middel van crowdfunding bij elkaar gebracht, is 4.875,35 euro.

Trefzeker
‘Echt gezellig wil het maar niet worden in De Moors verhalen, maar de ongezelligheid die zij in haar verhalen tentoonspreidt is van een ongekende verhaaltechnische trefzekerheid. De Moor heeft haar verhalen en personages volledig in de hand, en durft tegelijkertijd effectief te ontsporen wat dikwijls onvergetelijke beelden en gebeurtenissen oplevert,’ aldus de jury (Arjen Fortuin, Daphne de Heer, Esther Kuijper, Roos van Rijswijk en Esther Vroon), die in haar rapport nog twee andere bundels uitlichtte als behorend tot de beste en meest veelbelovende: Een volstrekt nutteloos mens van Jori Stam (Atlas Contact) en Zelfs de vogels vallen van Frederik Willem Daem (De Bezige Bij).

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Delen
Koppelingen