Nederlandse uitgever van James Frey volgt Random House niet

Gepubliceerd: 14-09-2006

Zoals in een vorig bericht gemeld, is Random House tot een schikking gekomen met een aantal kopers van A Million Little Pieces van James Frey. Die hadden een aanklacht ingediend omdat het boek was gepresenteerd als zijnde de authentieke memoires van Frey, terwijl hij later (onder meer bij Oprah Winfrey) moest toegeven dat hij bepaalde zaken had aangedikt of anderszins gewijzigd. In een verklaring die in volgende drukken is opgenomen, noemt hij zijn relaas de ‘subjectieve waarheid’.

In de schikking tussen de uitgeverij en de klagers is bepaald dat kopers onder bepaalde voorwaarden het aankoopbedrag kunnen terugvorderen. Gevraagd naar een reactie, meldt hoofdredacteur Job Lisman dat Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker die het boek als In duizend stukjes in vertaling heeft gebracht, het voorbeeld van Random House zeker niet zal volgen. Anders dan Random House heeft Prometheus/Bert Bakker het boek nooit als feitelijke waarheid of als non-fictie gebracht maar als ‘memoir’, als een persoonlijke herinnering. Het heeft dan ook bij verschijnen de NUR-code 302 (vertaalde literaire roman) meegekregen.

Het feit dat er inderdaad een paar feitelijke onjuistheden in het boek staan, neemt volgens Lisman niet weg dat het een schitterend boek is, dat over de hele wereld miljoenen lezers heeft ontroerd. Voor hem persoonlijk blijft het een van de indrukwekkendste boeken die hij in de afgelopen jaren heeft gelezen.

In duizend stukjes, waarvan dit jaar een derde druk is verschenen als Ooievaar Pocket, is het verhaal van de 22-jarige, aan alchol en drugs verslaafde James die problemen heeft met justitie. Na een val van een brandtrap wordt hij tegen zijn zin opgenomen in een ontwenningskliniek in Minnesota. Hij beseft echter dat de dood het enige alternatief is. Door zijn eigen wilskracht en het contact met zijn medepatienten heeft hij de kracht om vol te houden, hoe zwaar dat door de ontwenningsverschijnselen ook is. Ook in het licht van alle onthullingen rond het gehalte van authenticiteit blijft het een aangrijpend verhaal dat weinigen onbewogen zal laten.

Tekst en copyright: Jef van Gool \ Literatuurplein