Nog vijf boeken in de race voor de Whitbread Book of the Year Award

Gepubliceerd: 06-01-2004

Jammer dat Rachel Cusk met The Lucky Ones (als De gelukkigen in vertaling verschenen bij De Bezige Bij) het niet heeft gehaald, maar het is een mooie selectie die in de race blijft voor de Whitbread Book of the Year Award. Dinsdagavond werden op Radio 4 de winnaars in de vijf categorieën (roman, debuutroman, jeugdboek, poëzie, biografie) bekendgemaakt. Ze krijgen ieder 5.000 pond. De overall winnaar, die de prijs op 27 januari in The Brewery in Londen in ontvangst mag nemen, krijgt nog eens 25.000 pond.

In de categorie beste roman, waarvoor Cusk was genomineerd (net als Sheena Mackay met Heligoland en Barbara Trapido met Frankie & Stankie), is Mark Haddon de winnaar geworden. Zijn boek The Curious Incident of the Dog in the Night-time (in het Nederlands vertaald als Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht) werd eerder bekroond als kinderboek en als jongerenroman, met respectievelijk de Guardian Children's Fiction Prize en de Book Trust Teenage Fiction Award, en haalde de longlist van de Man Booker Prize. De winnaar van die prijs, DBC Pierre met Vernon God Little, maakt als winnaar van de categorie beste debuutroman eveneens nog kans op de overall prijs. De andere genomineerden in deze categorie waren Anne Donovan met Buddha Da, Paul Murray met An Evening of Long Goodbyes en Talitha Stevenson met An Empty Room.

Winnaar in de categorie biografieën is DJ Taylor met Orwell: The Life, ‘een meesterlijk boek’ volgens de jury. In de categorie kinderboeken haalde David Almond het met The Fire-Eaters (met zijn eerste kinderboek Skellig was hij al eens winnaar van deze categorie) en in de categorie poëzie Don Paterson met Landing Light. Voor de prijs waren 468 boeken ingezonden, waaronder 111 jeugdboeken.

Relevante link: Website Whitbread Book Awards