Nominaties Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt

Gepubliceerd: 07-04-2003

Zoals de jury van de Libris Literatuur Prijs 2003 uit het rijke aanbod van de 154 ingezonden boeken ‘zonder veel moeite’ een longlist van zesentwintig goede boeken had kunnen samenstellen, zo verkeerde zij ook in de gelukkige omstandigheid daaruit zes romans te kunnen nomineren ‘die het hart raken en het hoofd doen duizelen’.

Voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven (de andere leden zijn Onno Blom, Hugo Brems, Kees ’t Hart en Ingrid Hoogervorst) maakte op 7 april de zes nominaties bekend. ‘Hoe zij ook van elkaar verschillen, alle zijn geschreven in een onweerstaanbare stijl en kenmerken zich bij uitstek door hun intrigerende en inspirerende vertellende kracht’. Het gaat om de volgende titels:

- De langverwachte van Abdelkader Benali (Vassallucci)
- Gstaad 95-98 van Marek van der Jagt (De Geus)
- Hokwerda’s kind van Oek de Jong (Augustus)
- De hand, de kaars & de mot van Rob van der Linden (Meulenhoff)
- 100% chemie van Doeschka Meijsing (Querido)
- De hydrograaf van Allard Schröder (De Bezige Bij).

De prijs, waaraan voor de winnaar een bedrag van 50.000 euro is verbonden en voor de andere genomineerden van 2.500 euro, wordt op woensdag 7 mei in Park Plaza in Amsterdam uitgereikt. De NPS doet daarvan rechtstreeks verslag in de avondvullende uitzending De avond van het boek. Een kenschets van de zes genomineerde titels, gebaseerd op het juryrapport, is te vinden in de rubriek LiTTerair van NOS Teletekst van 7 april.

Relevante link:
LiTTerair van 7 april 2003