Prijs bestverkochte literaire debuut voor Christiaan Weijts

Gepubliceerd: 18-06-2008

De journalist en schrijver Christiaan Weijts (1976) heeft voor zijn romandebuut Art.285b het Gouden Ezelsoor gekregen, een prijs van de grafische industrie voor het bestverkochte literaire debuut. Eerder werd het boek bekroond met de Anton Wachterprijs 2006 en genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Gerard Walschap Literatuurprijs, de Selexyz debuutpijs en de Academica Debutantenprijs. In de eerste zes maanden na verschijnen in mei 2006 werden 9.707 exemplaren verkocht. Daarmee was Art.285b het bestverkochte literaire debuut van de afgelopen twee jaar. Inmiddels zijn er, in twee verschillende edities, circa 15.000 exemplaren van verkocht.

In Art.285b wordt een pianoleraar door een studente aan een dansopleiding aangeklaagd vanwege stalking, artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht. Aan de vooravond van het proces reconstrueert hij de voorbije paar jaar. Niet alleen was hij in de ban van deze Victoria die in haar vrije tijd stripteasedanseres was, maar ook had hij een relatie met een Italiaanse leerlinge, met wie hij zich toelegde op de sonates van Domenico Scarlatti.

Weijts publiceerde eerder Sluitingstijd (2003), een bundeling van zijn columns in het Leidse universiteitsblad Mare. Naar verwachting verschijnt in oktober zijn nieuwe roman Via Capello 23.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein