Prijs voor podiumteksten voor David Van Reybrouck

Gepubliceerd: 13-07-2007

David Van Reybroucks die Siel van die Mier (2004) is een muziektheaterproductie die is ontstaan uit de samenwerking tussen de auteur, performer Josse de Pauw en de musici Jan Kuijken en George van Dam van Het muziek Lod. In de geest van zijn debuut De plaag (het verslag van een onderzoek naar mogelijk plagiaat van de Belgische schrijver Maeterlinck in zijn boek over termieten op een Zuid-Afrikaanse auteur) is het een verhaal ‘over termieten en over een man die hun leven bestudeert. Een verhaal over de orde der insecten en de chaos en de passies van de menselijke ziel’. Nadat de tekst in 2004 al was bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs, is nu ook de vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde toegekend aan die Siel van die Mier.

De jury prijst de tekst als ‘een indringend verslag over een psychologisch proces dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een buitengewoon complexe maatschappelijke context’. Hij kan worden gelezen als ‘een parabel over de mensenmaatschappij, meer specifiek de maatschappij die zich in koloniaal Afrika gevormd heeft, en over wat die maatschappij met de individuen doet.’ Het uitzonderlijke ervan is dat hij ‘een goede acteur de gelegenheid geeft om zich in al zijn menselijkheid aan het publiek te tonen. Dat kan doordat de tekst in se niet geënsceneerd is; hij reikt mogelijkheden aan, niet meer dan dat.’

De KANTL-prijs wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. De vorige winnaar was Stefan Brijs met zijn roman De engelenmaker. De prijs aan Van Reybrouck wordt op 17 oktober uitgereikt in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Delen
Koppelingen